Berlín: „Vytvořme robustní komunity, abychom nepotřebovali policii,“ vyzýval černošský politik Zelených

ČERNOŠSKÉ KOMUNITY

Berlín: „Vytvořme robustní komunity, abychom nepotřebovali policii,“ vyzýval černošský politik Zelených
Člen berlínských Zelených Jeff Kwasi Klein na demonstraci Foto: Jeff Kwasi Klein
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Člen vedení strany Zelených v Berlíně Jeff Kwasi Klein vyzval své černošské spoluobčany, aby vytvořili „robustní komunity“, které by nepotřebovaly k obraně policii. Rebelie a rabování jsou podle jeho slov legitimním odporem vůči rasistickým institucím. Pro dnešní list Die Welt své výroky mírnil.

Jeff Kwasi Klein, který má u berlínských Zelených funkci referenta pro rozmanitost, pronesl kontroverzní projev na konci května minulého roku na demonstraci proti policejnímu násilí v Berlíně. Své publikum oslovoval jako své „černé sourozence". O tomto víkendu opět začal kolovat jeho projev na sociálních sítích.

„Je důležité, abychom se organizovali, je důležité, abychom se nespoléhali na stát, ale budovali robustní komunitní struktury, abychom už nemuseli volat policii, když budeme potřebovat pomoc,“ řekl v projevu Klein. „Protože silné komunity nepotřebují policii, protože policie tu není pro nás, je zodpovědná za násilí v našich životech.“

Poté, co jej nyní Die Welt oslovil se Klein od svého jarního vyjádření distancoval a ospravedlňoval jej. „Můj projev byl reakcí na rasistickou vraždu George Floyda v USA. Drancování probíhalo v USA, ale většina protestů byla klidná nebo klidně začala a poté byla násilně potlačena. I kdyby došlo k nepokojům, nedělá to nelegitimní celý protest proti policejnímu násilí," uvedl nyní Klein.

Také odmítá tvrzení, že by legitimizoval násilí. „Pod robustními komunitami samozřejmě nemyslím gangy, ale spíše to, že vybudujeme své vlastní společnosti, černé podniky, centra sociálního poradenství a sdružení. V případech diskriminace a násilí ze strany policie nebo úřadů by pak černoši mohli místo volání policie navštívit právní poradnu pro pomoc." Mírní teď svá slova politik Zelených.

„Nikdy nepřestane být slyšet náš hněv. I když to znamená rozbít několik věcí, jako jsou jejich okna, jejich samolibost, jejich nevědomost a jejich pocit bezpečí,“ hlásal přitom Klein na jarní demonstraci. „Stěžujete si na nepokoje a na rabování, ale nerozumíte tomu, že se jedná o organizovaný odpor. Proti rasistickému systému, který naslouchá, pouze když se cítí fyzicky nebo finančně ohrožen."

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články