Z rozhovorů vyplynulo, že kosmonauté Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov k utěsnění trhliny v modulu použije mj. také vrtačku, vysavač, různé stěrky a tmely, pěnovou gumu, fólie, čistící ubrousky, kovové podložky a izolační pásku. Během práce se budou chránit ochrannými pomůckami. Nelze vyloučit, že v přechodové komoře jsou i další trhliny; kosmonauti jich původně vytipovali až šest, ale při dalším zkoumání se ukázalo, že vzduch unikal jen v jediném místě. V uzavřeném úseku, kde se trhlina nachází, poklesl tlak.

Brněnský matematik odhalil novou tvář Slunce
Netušené jevy. Český matematik Druckmüller odhalil novou tvář Slunce

O malém úniku vzduchu z ISS informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos loni v srpnu. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA vzápětí ujistil, že únik se nachází v přípustných mezích a neohrožuje ani posádku, ani fungování ISS. Až v září se ale podařilo zjistit, že k úniku dochází v pracovním úseku ruského modulu, kde se nachází věděcká aparatura. Ale první pokus utěsnit prasklinu za pomocí lepící pásky nevedl k úspěchu, připomněl server Newsru.com.

Určit přesné místo, kudy vzduchu uniká, se posádce podařilo určit až v polovině října za pomoci sáčku s čajem. Následující den po přelepení předpokládané praskliny se pokles tlaku zpomalil, ale jen nakrátko. V listopadu kosmonauté místo vyspravili novou záplatou, ale ani ta úniku trvale nezabránila. Zprvu se odhadovalo, že trhlina má 2,7 centimetru, ale nakonec se ukázalo, že je dlouhá 4,5 centimetru. Místo kosmonauté nafotili i z vnější strany.

Umělecká představa pohybu robotického vozítka Perseverance po povrchu Marsu
Perseverance na Marsu: co vše technický zázrak NASA umí, kudy povede jeho cesta

Minulý měsíc nákladní loď Progress MS-16 dopravila na oběžnou dráhu zásoby kyslíku, speciální mikroskop potřebný pro prozkoumání trhliny a materiál a nářadí k opravě.

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauté NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov a japonský astronaut Soiči Noguči.