KB měla spustit bankovní identitu, ale objevila se vážná chyba

Komerční banka se včera měla stát třetí finanční institucí, která spustí systém bankovní identity pro přihlašování se službám veřejné správy. Kvůli chybě se ale ostrý start odkládá.

Systém běžel od 7. února pro stovku zaměstnanců banky, a právě během pilotního režimu se přišlo na problém, který Správa základních registrů nejdříve popisovala jako „bezpečnostní incident“ a později jako „technickou závadu“. 

SZR na webu prvně psala: „V tuto chvíli není jasný rozsah bezpečnostního incidentu, a tudíž je nutné přijmout takové kroky, které povedou k omezení případných škod a eliminaci případných dalších chybných pokusů o autentizaci klientů.

Později však zprávu odstranila a napsala novou, která už nepůsobila tak zlověstně: „Dnes dopoledne došlo k dočasnému pozastavení možnosti autentizace klientů Komerční banky v rámci bankovní identity, a to z důvodu odhalení možné technické závady. Jde o preventivní rozhodnutí do doby, než bude zjištěna její příčina a zamezeno opakování. K odhalení závady došlo při testování a ověřování na tzv. ostrých datech.

Ani po 24 hodinách zatím bankovní identita od „Komerčky“ neběží. Elektronickou identitu lze v tuto chvíli prokázat jen účty od České spořitelny a ČSOB. V březnu se přidají Air Bank, Fio banka a Moneta Money Bank.

Diskuze (4) Další článek: Roční test elektromobilu v českých podmínkách: Jde to i v zimě a baterka překvapila

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,