2. března 2021 • 10:30

Čínská bublina praskla: krachy klubů, odliv hvězd. Hamšík do Slovanu?

Autor: jon, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miliardovým částkám v čínském fotbale nejspíš odzvonilo. Masivní investice, kterými kluby do země nalákaly na pohádkové příjmy řadu zvučných hvězd, ztrácí podporu vlády i investorů. Ze dne na den přerušil činnost aktuální čínský mistr FC Ťiang-su a problémy hlásí další kluby. Na situaci už zareagovala některá velká jména z trávníků, plánují co nejrychleji opustit asijské prostředí. Třeba na Slovensku může díky tomu dojít k velkému návratu reprezentačního kapitána Marka Hamšíka, jenž by náramně pasoval do kádru Slovanu Bratislava.



„Podle našich informací je Marek Hamšík bízko dohodě s úřadujícím mistrem ligy, reprezentační kapitán by před kvalifikačními zápasy o postup na mistrovství světa mohl získat herní praxi ve Fortuna lize,“ informovala v pondělí odpoledne slovenská televizní a rozhlasová stanice RTVS.

Hamšík odešel do Číny v zimě 2019, smlouvu v klubu Ta-lien I-fan má platnou až do léta 2022. Je ale dost možné, že angažmá ukončí předčasně a vrátí se na Slovensko. 33letý kapitán reprezentace odehrál největší část kariéry v italské Neapoli, kde strávil dvanáct sezon a nastřílel dokonce víc branek než legendární Diego Maradona.

„„Rád bych ukončil kariéru ve Slovanu, pokud to bude možné. Ale nezáleží to jenom na mně. Je to jediný slovenský klub, kde bych chtěl hrát,“ naznačila slovenská hvězda několikrát v minulosti. Právě na Slovensku by si navíc udržela herní praxi před jarními kvalifikačními zápasy o světový šampionát a následném letním EURO.

Jenže je tady problém: na Slovensku už skončil zimní přestupní termín. Aktuální ligový lídr a obhájce titulu by však mohl využít jedné kličky, která mu klapla už v minulosti. Útočník Róbert Vittek po příchodu z Turecka v roce 2013 nastupoval chvíli za Slovan jako amatér.

Hamšíkova snaha o odchod z Číny koresponduje s informacemi z tamního profesionálního fotbalu. Kluby, které v minulých letech vynakládaly ohromné částky, aby přivedly špičkové hráče a nabízely astronomické platy, ztrácejí podporu velkých firem i vlády. Ocitají se tak v ohromných finančních potížích.

Čínské kluby se odhlašují ze soutěží

Například aktuální mistr FC Ťiang-su okamžitě přerušil činnost. Společnost Su-ning, které patří mimo jiné italský velkoklub Inter Milán, se totiž snaží úřadujícího šampiona zbavit. Podle médií má klub z Nankingu dluhy kolem 90 milionů dolarů (1,9 miliardy korun). Přitom ještě nedávno lákal do svých služeb za tučnou odměnu velšského záložníka Garetha Balea.

Ťiang-su získal v listopadu pod vedením rumunského kouče Cosmina Olaroiua nejen premiérový titul, ale také právo na účast v asijské Lize mistrů. Pomohl k tomu i záložník Alex Teixeira. Vedení přivedlo brazilskou posilu v roce 2016 ze Šachtaru Doněck za 50 milionů eur, když přeplatilo dalšího zájemce Liverpool. A dost peněz spolykal trenérský štáb. Před Olaroiuem vedl tým slavný italský trenér Fabio Capello...

Potíže mají i další kluby a hromadně se odhlašují z nejvyšších profesionálních soutěží. Zároveň ze soupisek mizí hráči, kteří se zde za tučných časů měli jako v bavlnce. Například argentinský útočník Carlos Tévez pobíral astronomických 34 milionů dolarů ročně (734 milionů korun) a svého času se mohl chlubit pozicí nejlépe placeného fotbalisty planety. V roce 2017, během největšího boomu, bylo šest z deseti nejlépe honorovaných hráčů na výplatních páskách čínských celků.

Čína v poslední dekádě skutečně investovala ohromné prostředky, aby svůj fotbal zpopularizovala. Jenže finanční injekce nepřinesly patřičný efekt, návštěvy na stadionech byly navzdory kampani bídné. Stávalo se třeba, že na zápas přišly slabé dvě tisícovky diváků, což je v miliardové zemi naprosto mizivé číslo.

Konec éry blahobytu úzce souvisí s koronavirovou pandemií. Mocné firmy napojené na státní aparát se rozhodly, že prostředky vloží raději do vlastních byznysů, než aby je pumpovaly do sportovní zábavy. Čínský fotbal tím pádem čelí mimořádným problémům.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud