Poptávka po čipech je o 30 % vyšší, než továrny zvládají vyrábět. Nedostupnost hardwaru potrvá ještě i příští rok

Celý trh momentálně trpí nedostatkem čipů všeho druhu, problém přitom začíná už na samotném začátku při výrobě čipů. Továrny mají kvůli pandemii horší podmínky, výpadky zaměstnanců a s dodávkami klíčových materiálů to rovněž není žádná sláva kvůli horší logistice.

Analytická společnost Trendforce zveřejnila odhady v oblasti polovodičové výroby, která zahrnuje statistiky největších výrobců a továren na čipy. V prvním čtvrtletí se příjem v celém výrobním sektoru 10 největších továren zvýší meziročně o 20 %, což zároveň ukazuje i vyšší poptávku po čipech, která již byla popsána dříve – nové procesory, grafické karty, vyšší prodeje počítačů i notebooků a podobně. Problémy se dotkly třeba i automobilového průmyslu, protože dnešní auta už jsou rovněž plná čipů.

Klepněte pro větší obrázek

Výroba čipů je u zmíněných největších továren už obvykle plná na 3 až 5 měsíců dopředu a cyklus se stále prodlužuje. Dle odhadů poptávka převyšuje možnosti výroby až o 30 % a potrvá minimálně tři až čtyři čtvrtletí, než se poptávka dorovná a několik další čtvrtletí, než se trh ustálí. Jedná se ale o odhad, a pokud by situace eskalovala stejným tempem, může se návrat k normálu protáhnout ještě více.

Z pohledu příjmů nejrychleji roste TSMC (meziročně o 25 %) a drží 56 % trhu v rámci deseti největších výrobců. Na druhém místě je Samsung, následovaný UMC a Globalfoundries.

Představovací video společnosti TSMC
 
Diskuze (16) Další článek: KB měla spustit bankovní identitu, ale objevila se vážná chyba

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,