Leclerca láká start v Le Mans s hypervozem Ferrari | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Leclerca láká start v Le Mans s hypervozem Ferrari

Oznámení Ferrari o vstupu do FIA WEC a Le Mans v roce 2023 s novým vozem kategorie Le Mans Hypercar nevzbudilo pouze zájem fanoušků, ale i současných jezdců Scuderie ve formuli 1. Charles Leclerc by se startu na trati La Sarthe nebránil.

Ferrari naposledy vyhrálo Le Mans v absolutním pořadí v roce 1965 a poslední účast továrního týmu italské značky v mistrovství světa sportovních vozů se datuje do roku 1973. Návrat tovární stáje Ferrari mezi prototypy se tak uskuteční přesně po 50 letech.

Zúčastní se za dva roky v rudých barvách slavné čtyřiadvacetihodinovky i některý z pilotů F1? Vyloučit to zcela nelze. Charles Leclerc se loni zúčastnil virtuálního Le Mans s vozem 488 GTE a velmi rád by si slavný závod vyzkoušel i v reálu na trati.

„Le Mans miluji, vždy jsem byl jeho fanouškem,“ uvedl Monačan pro web motorsport.com.

„Pokud by se naskytla příležitost, tak bych ji velmi rád využil,“ prozradil Leclerc, který by se po vzoru Nica Hülkenberga mohl zúčastnit pouze jednoho předcházejícího závodu WEC a následně Le Mans. Kombinace dvou kompletních sezon v F1 a ve WEC, kterou s Toyotou a McLarenem zvládl Fernando Alonso, je spíše nepravděpodobná.

„V tuto chvíli se pochopitelně plně soustředím na formuli 1, ale znovu opakuji, kdyby tu byla ta možnost, tak proč ne?“

Nový projekt Ferrari pro nejvyšší kategorii vytrvalostních závodů zaujal i Leclercova týmového kolegu Carlose Sainze.

„Je skvělé, že značka jako Ferrari to chce znovu zkusit v Le Mans. Určitě budu jedním z hlavních podporovatelů a největších fanoušků celého projektu,“ cituje Španěla motorsport.com.

Leclercovu velkou touhu po startu v Le Mans však Sainz zatím nesdílí.

„Po jezdecké stránce máme u Ferrari už tak hodně práce. Primárně se soustředím na moji práci pro Scuerii ve formuli 1, na ostatní projekty nyní úplně nemyslím.“

„Budu to pozorně sledovat, zároveň to pro mě však bude docela vzdálené.“

Ferrari má na vyřešení jezdecké otázky ještě relativně dost času, lze však očekávat, že několik míst získají současní tovární jezdci italské značky pro její aktivity na scéně GT. Mezi favority můžeme řadit třeba Alessandra Pier Guidiho, Jamese Calada či Daniela Serru, kteří pilotů vozy 488 GTE Evo ve třídě LMGTE – PRO vytrvalostního mistrovství světa WEC.

Doporučujeme

Články odjinud