Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na palubu jen s negativním testem: ČSA a Smartwings přitvrdí v podmínkách pro dovolenkáře

Autor: ČTK - 
2. března 2021
17:10

Aerolinky Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou od pátku na všech svých linkách od cestujících vyžadovat potvrzení o negativním testu na koronavirus. Budou uznávat antigenní testy staré maximálně 24 hodin a PCR testy provedené do 72 hodin před letem. Bez něj pasažéry nepustí do letadla, oznámila dnes skupina Smartwings Group. Dopravci také rozšíří testování mezi svými zaměstnanci.

Dosud aerolinky povinně testovaly svůj palubní personál. Nyní tuto povinnost rozšíří mezi další své zaměstnance i cestující. Minimálně jednou týdně budou testovat své další pracovníky, kteří nepracují z domova. Bez potvrzení o negativním testu nevpustí tyto zaměstnance ani do svých budov.

Povinné testování bude od pátku platit i pro cestující. Výjimku budou mít děti do pěti let a také cestující s lékařským potvrzením, že nemají klinické příznaky nemoci covid-19 a zároveň nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Další výjimky se mohou řídit pouze stanovami ministerstva zdravotnictví. Vedle toho musejí cestující splňovat i podmínky pro vstup do cílové země.

Smartwings i ČSA už dlouhodobě uplatňují i další hygienická opatření ve svých letadlech. Jsou například vybavena vzduchovými filtry k záchytu virů a bakterií. Interiér letadel je pak před každým letem a po něm dezinfikován. Cestující musí mít po dobu letu nasazený respirátor a při výstupu a nástupu dodržovat odstupy.

Smartwings nyní létají z Prahy do Málagy, na Kanárské ostrovy Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, na Mallorcu, Madeiru nebo do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam. České aerolinie aktuálně létají do Paříže, Amsterdamu, Stockholmu, Kyjeva a Moskvy.

Obě společnosti se potýkají kvůli koronaviru s ekonomickými problémy. Smartwings je až do závěru března pod ochranným moratoriem před věřiteli. Firma nyní dokončuje jednání o úvěru za dvě miliardy korun. ČSA naopak připravují reorganizaci firmy s cílem její záchrany. S věřiteli proto jednají o restrukturalizaci jejich pohledávek, část z nich by se měla snížit. Případný úpadek přitom může postihnout i klienty ČSA, kteří u společnosti koupili letenky za miliardu korun a dosud je nevyužili.

Video  Hamáček o omezení pohybu Čechů: Kdo bude moci opustit okres? A návrh omezení vycházek na katastr obce. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa