Hlavní obsah

Keňská běžkyně dostala tříletý trest za falšování důkazů

Keňská běžkyně Nelly Jepkosgeiová dostala tříletý trest zákazu činnosti za to, že falšovala dokumenty po zmeškané dopingové zkoušce. Komisaři ji nezastihli letos v březnu a devětadvacetiletá atletka poté předložila padělané potvrzení, podle něhož měla být v nemocnici se setrou hospitalizovanou po vážné dopravní nehodě.

Foto: Profimedia.cz

Keňská běžkyně Nelly Jepkosgeiová

Článek

O případu informovala Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Na podvod se přišlo poté, co Keňský atletický svaz ve snaze ověřit atletčino alibi zjistil, že o žádné nehodě z té doby ani o přijetí pacientky v nemocnici neexistují oficiální záznamy. Jméno lékaře a podpis na předložené propouštěcí zprávě nepatřily nikomu ze zaměstnanců nemocnice a dokument byl označen za padělek.

AIU uvedla, že Jepkosgeiová se později k falšování důkazu přiznala. Atletku proto vzhledem k této polehčující okolnosti potrestala tříletým trestem místo obvyklého čtyřletého.

Jepkosgeiová měla od letošního srpna začít reprezentovat Bahrajn. K jejím nejlepším výsledkům patří předloňská vítězství v závodech na 800 metrů na mítincích Diamantové ligy v Rabatu a Lausanne. Její osobní rekord má hodnotu 1:58,96 minuty a aktuálně jí v disciplíně patří 27. místo ve světovém žebříčku.

Reklama