Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vláda dál tlačí vývoj české vakcíny. „Nemá to smysl, extrémně nákladné,“ říká šéf vakcinologů

Autor: ČTK - 
2. března 2021
18:51

Pokračovat ve vývoji české vakcíny nemá smysl. Předpokládané výdaje nemohou stačit na klinické hodnocení a registraci vakcíny. Náklady na vývoj se běžně pohybují v miliardách. ČTK to napsal předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Reagoval tak na pondělní usnesení vlády, která rozhodla o pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven.

Myslím si, že to nemá smysl a předpokládané výdaje dle mého nemohou stačit na dokončení vývoje a zejména pak provedení klinických fází hodnocení a registraci vakcíny. Vývoj vakcín se pohybuje řádově v miliardách,“ uvedl Chlíbek.

Tuzemská vakcína patří mezi takzvané inaktivované očkovací látky, které vznikají tak, že se použije skutečný virus. Je oslaben tak, aby nezpůsobil onemocnění, ale vyvolal imunitní odpověď. Na tomto principu jsou založené například dvě vakcíny používané v Číně od společností Sinopharm a Sinovac. Podle některých odborníků je ale účinnost těchto vakcín rozporuplná.

Neefektivní a nákladné

Ministerstvo zdravotnictví, které návrh na pokračování vývoje předložilo, to zdůvodňovalo mimo jiné tím, že by domácí vakcína mohla chránit i proti nakažlivějším mutacím koronaviru, které se nyní šíří. Podle virologa Libora Grubhoffera je ale snazší přizpůsobit už registrované vakcíny.

„V případě inaktivované vakcíny by to znamenalo vzít tu novou variantu a vyrobit zase obrovské množství živého divokého viru. Usmrtit ho a znovu ho připravit do dávek. To by bylo extrémně nákladné, a hlavně by to trvalo dlouho,“ řekl Grubhoffer v únoru serveru iRozhlas.cz.

V čele týmu stála Babišova poslankyně Adámková

Na projektu české vakcíny loni pracovali odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Koordinátorkou týmu byla poslankyně ANO, kardioložka Věra Adámková. Vývoj v první fázi stál 4,3 milionu korun.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) loni v prosinci řekl, že ve vývoji není třeba pokračovat, protože bude brzy k dispozici vakcína komerční. Dosud byly v EU registrovány tři vakcíny, a to od firem Pfizer/BioNtech, Moderna a AstraZeneca. Očkování kvůli nedostatku očkovacích látek není tak rychlé, jak se předpokládalo.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 2. března 2021 23:48 )

pro vytvoření vakcíny je potřeba celosvětovou spolupráci, protože se musí řešit mutace po celém světě, Izrael, Dánsko a Rakousko se spojují a my tady budeme zase dělat českou cestu

frantacizek ( 2. března 2021 20:52 )

omlouvám se nějakých 170mil, pač 80 mil. má jít jen na přestavbu, tedy vytvoření podmínek...

frantacizek ( 2. března 2021 20:50 )

ten tunel ještě pokračuje?? Kdyby byly náklady na vývoj vakcíny i proti mutacím jen nějakých 255mil. navíc KORUN, pak si je vyrobí, věřím, každá země sama a Pfizer a spol se do toho vůbec nepouštějí jako komerční subjekty...To jsou lidé opravdu tak hloupí už dnes, že tohle nevidí, co za tím je??

MAMKA2316 ( 2. března 2021 20:38 )

DNES MÁME DENNÍ NÁKLADY NA KORONU PŘES MILIARDU DĚNNĚ !!!!!! A TEN CHUDAČEK TADY ŽVANÍ O DROBNÝCH !!!!!! ZA CO MAJI TITO LIDÉ FUNKCE ????? PROČ SOKL NEBOJAK SE JMENUJI NEPOVOLI VOLNÝ PRODEJ ISOPRINOSINE ????

poky-f ( 2. března 2021 20:27 )

Pane Chlíbek ,pro Vás je vše nemožné , zrušte tedy Váš tým a neužírejte erární peníze !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa