Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sněhu i ostrahy dostatek. Na Vysočině už trénuje i Davidová. Sem se vracím ráda, říká

V téměř nedobytné pevnosti – Vysočina aréně  se od čtvrtka rozjede dvojkolo Světového poháru. Přípravy vrcholí. Sněhu je navzdory oteplení dostatek, jen fanoušci budou hodně chybět. Biatlonisté a biatlonistky už okusili ostře střežené tratě, včetně čerstvé mistryně světa Markéty Davidové.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jarní počasí pořadatelům příliš nepřeje. Díky sněhovému zásobníku je ale bílé pokrývky všude dostatek. Na všech okruzích i stadionu leží minimálně metr sněhu a zásoby jsou na další dvě zimy.

"Podmínky na trati jsou různorodé. Slunce svítí. Jak je na obloze výš, tak už tratě dostávají zabrat," popsal Jan Skřička z organizačního výboru.

Závodníci už pilně trénují. Covid jejich řady nijak výrazně neprocedil. Zúčastní se biatlonisté z více než 30 zemí. "Z účasti se na poslední chvíli omluvila minivýprava Nového Zélandu," informoval na webu Vysočina arény sportovní ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

Všechno dění má svá přísná pravidla, biatlonový život se rozdělí do tři bublin  týmové, organizátorské a mediální. Pořadatelské pole prořídlo, chybějí dobrovolníci, novinářů patrně také nebude tolik jako v minulých letech.

Davidová a její druhý domov

Méně okázalé hemžení začne čtvrteční štafetou biatlonistek. Chybět nebude ani mistryně světa Markéta Davidová. Kvůli protiepidemickým opatřením nemohla čtyřiadvacetiletá závodnice svůj první mistrovský titul ani pořádně oslavit. Po návratu ze Slovinska tak chvíli odpočívala a pak už opět trénovala. Teď v tom pokračuje na tratích Vysočina arény, kterou zná do posledního detailu.

"Závodily jsme tady hlavně na českých pohárech, byly jsme tu celou zimu, je to druhý domov. Ty podmínky mám ráda i v létě, sem se ráda vracím," přiznala Davidová, která si na domácím podniku odbyla i svůj debut ve Světovém poháru. To se psal rok 2016 a tribuny burácely mimo jiné při slavném vítězství Gabriely Soukalové.

V podivné atmosféře

Loni se organizátoři dozvěděli o tom, že budou závody bez diváků, na poslední chvíli. Tentokrát se to dalo předpokládat s větším předstihem. A v nynější situaci jsou bezpečnostní opatření navýsost přísná. Celá aréna je obehnána plotem a hlídaná bezpečnostní agenturou.

"Neproklouzne tu ani myš. Nikdo z toho není šťastný, ale musíme to brát, jak to je. Sport teď určitě není pro lidi priorita číslo jedna," postestkl si šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Biatlonista na střelnici a davy fanoušků v zádech
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

O zvláštní atmosféře něco ví i Davidová. Jejím největším úspěchem na domácí půdě pro ni bylo loňské třetí místo ve sprintu, které tu vybojovala i bez podpory fanoušků na tribunách.

"Nikdo na nás tlak vyvíjet nebude. Je možné, že je lepší tady na domácí půdě je nemít, ale i tak si myslím, že by bylo lepší, kdybychom je tady raději měli, než neměli," přemítala momentálně desátá žena celkového pořadí Světového poháru.

Fanoušci si budou muset na biatlonovou elitu na Vysočině ještě nějakou dobu nechat zajít chuť. Další klání Světového poháru se v Novém Městě uskuteční za dva roky na přelomu únoru a března. Příští rok se tu těsně před olympijskými hrami pojedou závody IBU Cupu.

Zdroj
ČT sport, biatlonnmnm.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články