Až do Velikonoc mají lidé možnost nahlédnout do místnosti na dílo, které má být „nejenom inscenovanou fotografickou momentkou, zachycující imaginární život podivných nájemníků, ale také záznamem kuriózního kutilského pracoviště kuchtění a letectví, jehož obyvatele však nikdy nezahlédneme,“ řekla kurátorka Denisa Václavová.

Propojení poměrně nesourodých světů vytvořila umělecká skupina Jedinečné svatopěstitelské družstvo, která se na podobní instalace specializuje. Podle kurátorky Denisy Václavové vždy nějak reaguje na místo a zadané téma. Přímo z názvu celého projektu a prostoru vychází téma létání a vzlet. Druhé téma vychází z již starší instalace, která teď visí na fasádě domu od Krištofa Kintery Recept na štrůdl. „Létání a pečení, zdá se, že by to nemuselo jít dohromady, ale družstvo se toho ujalo,“ poznamenala.

Místnost plná umění

Celé dílo má vést lidi, kteří do oken nahlédnou, i k zamyšlení. „Je také o tom, kolik věcí potřebuje, o sbírání, o veteši, hromadění věcí a je to také zážitek,“ říká kurátorka. Návštěvníci zatím tedy nemohou dovnitř, ale mohou nahlédnout skrze okno. Při prvním pohledu to může vypadat, že se místnost proměnila ve zvláštní skladiště věcí, ale každá věc je tu do detailu promyšlená.

Pilota ani kuchařku v ní ale nenajdete, celá místnost působí, jakoby ji zrovna opustili. Autoři místnost vyzdobili různými artefakty - lze tu nají válečky na těsto, upečené velikonoční beránky, zároveň ale také modely letadel, štětce nebo barvy právě na letadla.

Místnost, kde instalace vznikla, se nazývá Rohovka a v budoucnu by měla sloužit různým druhům umění. „Chtěli bychom sem zvát designéry, architekty, výtvarníky nebo sochaře,“ dodala kurátorka Denisa Václavová.

Recept na fasádě

Dílo od výtvarníka a sochaře Krištofa Kintery, které teď mohou lidé vidět na fasádě domu, přibyla na fasádu v únoru a bylo prvním dílem. Nese název Recept na štrúdl a je doslova receptem na domácí štrůdl. Podle Vzletu ho lze interpretovat jako touhu po domácím klidu a setkávání lidí. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ řekl o něm sám umělec.

Zatím se neotevírá

Celý budoucí kulturní prostor vznikl i za pomocí crowdfundungové kampaně pod vedením tří pražských uměleckých organizací - divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů - z bývalého sokolského biografu Vzlet. Budova, kde se nachází, byla roky nevyužívaná. Zatím se kvůli současné epidemické situaci neví, kdy se otevře.

Fotogalerie
6 fotografií