#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Nově může každý investovat do sudů české whisky, s výnosem osm procent ročně. Má to smysl?

2. března 2021

Výrobce české whisky Trebitsch nově nabízí možnost investovat do sudů naplněných destilátem, aby získal kapitál pro zvýšení kapacity pálení. Ve skladech firmy teď v dubových sudech zraje 40 tisíc litrů whisky, letos plánuje přidat dalších 80 tisíc litrů čerstvě vypáleného destilátu. Peníze vložené do soudků firma plánuje investorů úročit osmi procenty ročně. Má taková investice smysl?

V současnosti jsou úrokové sazby na své historicky nejnižší úrovni, nejnižší doslova za tisíce let. Mnohé centrální banky v rámci své extrémně expanzivní měnové politiky – „tištění bilionů nových peněz“ – zaplavují ekonomiku penězi, takže o úspory střadatelů vlastně jednotlivé obchodní banky ani nemají moc zájem. Proto je nic nenutí tyto úspory, a tedy klientské vklady, jakkoli atraktivně úročit.

Navíc centrální banky v rámci svého zmíněného „tištění bilionů“ nafukují ceny aktiv, od akcií po nemovitosti. Výsledkem je, že kdo nechává peníze na účtu v bance, tomu je neúprosně užírá inflace, zatímco kdo investoval, vydělává.

Takže jediným způsobem, jak se chudnutí způsobené uložením peněz v bance vyhnout, je dnes investování namísto spoření. A to i do alternativních investic, v rámci diverzifikace portfolia.

Zejména milovníci whisky neudělají chybu, pokud vedle akcií nebo nemovitostí investují právě do whisky, a to třeba i prostřednictvím investičního fondu. Pochopitelně, jde o investování, takže se každopádně jedná o rizikovější nakládaní s penězi, než když je člověk nechá na bankovním účtu. Jenže tam o ně bude kvůli inflaci a mizivému úročení přicházet, jak už víme.

Pokud tomu chce zamezit, je právě i investice do whisky jednou z alternativ. A bude tomu tak rovněž do budoucna. I v budoucnu totiž spoření bude znamenat finanční ztrátu, zatímco majetek rozmnoží pouze investování. To je prostě nová doba. Staré časy, kdy se spořit vyplácelo, se v oblasti financí jen tak nevrátí.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře