Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládou otřásá obvinění ze znásilnění. Ministr měl v Austrálii zaútočit minimálně na pět žen

Autor: sova - 
2. března 2021
22:10

Austrálií otřásá politický skandál. Před 14 dny byla země šokována zpovědí bývalé politické poradkyně, která tvrdí, že byla znásilněna v budově parlamentu. Brittany Higginsová uvedla, že na ni předloni sexuálně zaútočil mužský kolega a poradce vládnoucí liberální strany. Navíc k tomu mělo dojít v kanceláři ministra. Její příběh způsobil, že se začaly ozývat hlasy dalších žen, které přicházely s vlastními zkušenostmi s údajným sexuálním napadením a obtěžováním v australské politice. Píše o tom britská stanice BBC.

Nejvýbušnější z nich - obvinění ze znásilnění z roku 1988 - nyní visí nad neznámým ministrem současné vlády. Podle premiéra Scotta Morrisona daný vládní představitel obvinění popírá. Sám Morrison případ postoupil orgánům činným v trestním řízení, ale policie v Novém Jižním Walesu v úterý ukončila vyšetřování s odvoláním na nedostatek důkazů.

Úřadům bylo rovněž předáno obvinění ze znásilnění mířící tentokrát proti opozičnímu poslanci. Hromadění obvinění má za následek otázky veřejnosti, která žádá odpovědi právě po současné vládě.

Nátlak ze strany ministryně?

Higginsová uvedla, že k události došlo v březnu 2019. Během prohýřené noci ji do budovy parlamentu vzala starší kolegyně. Silně opilá usnula v kanceláři ministra. Když se probudila, zjistila, že je obětí sexuálního útoku ze strany muže. Útočník přišel v následujících dnech o zaměstnání - paradoxně ne kvůli údajnému útoku, ale z důvodu porušení bezpečnostních pravidel během noční návštěvy kanceláře.

Žena tak řekla o napadení své nadřízené - tehdejší ministryni obrany Lindě Reynoldsové. Setkání s ní proběhlo ve stejné místnosti, kde podle Higginsové došlo k útoku.

Reynoldsová řekla, že svou podřízenou vyslechla a byla rozhodnuta jí poskytnout podporu i při ohlášení na policii. Higginsová naopak tvrdí, že cítila nátlak a že byla přesvědčena, že nahlášení útoku autoritám by vedlo ke ztrátě jejího zaměstnání.

Předseda vlády Morrison se omluvil

Od té doby se údajně cítila „být umlčena“ Liberální stranou. Rozhodla se však znovu promluvit poté, co v lednu viděla fotografii premiéra Morrisona na akci konané na podporu přeživších po sexuálním útoku.

„Stojí tam vedle ženy, která vedla takovou kampaň, a přesto se podle mě jeho vláda podílela na mém umlčení. Byla to zrada. Byla to lež,“ řekla Higginsová australským médiím.

Den poté, co se Higginsová přihlásila, se předseda vlády Morrison omluvil za to, jak její stížnost před dvěma lety vyřídila jeho administrativa. Slíbil také vyšetřování pracovní kultury parlamentu a podporu politických zaměstnanců.

Expremiér vyzval ministra, aby vystoupil a čelil obviněním

Od chvíle jejího vystoupení se do místních médií přihlásily další čtyři ženy, aby obvinily téhož muže ze sexuálního napadení nebo obtěžování. Vyšetřování policie od té doby provázejí nejasnosti a podle některých svědků i politický nátlak. Určité zdroje tvrdí, že důvodem může být mužovo angažmá ve vládě. Jeho identitu prozatím veřejnost nezná.

Předchůdce Morrisona ve funkci, expremiér Malcolm Turnbull, však vyzval ministra k identifikaci a k tomu, aby veřejně čelil obviněním.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi