Hlavní obsah

Experti: Krize zlevní byty v panelácích

Právo, Jakub Svoboda

Krize spojená s pandemií covidu-19 zatím výraznější pokles cen nemovitostí v Česku nepřinesla. Experti na reality však očekávají, že už letos zasáhne hlavně panelové byty a nemovitosti v okrajových lokalitách. Tam mohou ceny bytů dočasně klesnout i o více než desetinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Panelový dům v Praze

Článek

Naopak novostavby ani starší byty v centru měst podle odborníků nejspíš zlevňovat nebudou. S výrazným poklesem ceny pak nelze počítat ani u domů a pozemků – ty jsou z dlouhodobého hlediska nejvíce stabilní.

Pokles cen nemovitostí je výrazně pomalejší, než tomu bylo během krize vrcholící v roce 2009. Snížení teprve přijde, a to jen do některých segmentů a lokalit.

„Stejně jako v roce 2009 největší propad čeká ceny bytů, o něco méně ceny domů a nejstabilnější budou jako vždy ceny pozemků. Nejohroženější z hlediska cenových výkyvů jsou staré panelové byty, byty na okrajích měst nebo v méně atraktivních lokalitách,“ sdělil Právu ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Ceny panelových bytů a nemovitostí v méně atraktivních lokalitách se letos propadnou o 10 až 15 procent
Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality

Dodal, že právě zájemci o tyto byty budou nejvíce zasaženi nezaměstnaností a ekonomickou krizí. Podle Zuzáka se tak ceny panelových bytů a nemovitostí v méně atraktivních lokalitách propadnou v průběhu letošního roku o 10 až 15 procent.

Podobný názor mají i další experti. „Krize zasáhne hlavně byty v panelácích a na perifériích,“ je přesvědčen jednatel realitního fondu B Nemovitostní investice Martin Kočica.

Podle Zuzáka se však tentokrát nedá naopak počítat se zlevněním bytů, o které má zájem takzvaná vyšší střední třída, případně investoři. To jsou podle něj především starší byty 2+kk v centrech velkých měst, ale také novostavby. „Těchto nemovitostí je dlouhodobě na trhu významný nedostatek, mimo jiné kvůli zdlouhavým povolovacím procesům,“ podotkl.

Poptávka je zatím vysoká

Cenový vývoj ovlivňuje zásadně i to, že v řadě českých a moravských měst je dlouhodobě bytů velký nedostatek. „Poptávka výrazně převyšuje nabídku i v době krize. Svoji roli v tom sehrála také deprese v roce 2009, protože stavebnictví se z ní dlouho vzpamatovávalo. Tento nedostatek je na trhu stále velmi patrný, a to především ve větších městech. Proto se zde nedá očekávat nijak výrazný pokles cen,“ míní Zuzák.

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Finance

Navíc byla ekonomika před příchodem koronaviru v dobré kondici. Lidé měli našetřené peníze, které se teď v krizi snaží bezpečně investovat – a nemovitosti jsou obvykle jedny z nejlepších konzervativních řešení. Peníze uložené v nemovitostech bývají před inflací chráněny lépe než na spořicím nebo termínovaném účtu. Přesto experti očekávají, že v roce 2021 ceny některých nemovitostí klesnou. Vše bude záležet na tom, jak vážná ekonomická krize ještě Česko čeká.

Růst cen nemovitostí v ČR trval mnoho let, ceny bytů rostly dvakrát rychleji ve srovnání se zbytkem EU, meziročně o 8 až 9 procent. Podle ČNB byly ceny bytů v Česku ke konci loňska nadhodnocené v průměru o 17 procent, místy ale až o čtvrtinu. Dostupnost bydlení pak bude letos podle realitních expertů snižovat i to, že mnozí zájemci o koupi, kteří by ještě loni úvěr dostali, se mohou letos dostat do situace, kdy už pro banku nebudou dostatečně bonitní.

„Pak může přijít pokles poptávky. Na stejnou úroveň jako před krizí by se ceny nemovitostí ovšem měly dostat zhruba do roka po poklesu. Jisté je, že v dlouhodobém horizontu ceny nemovitostí a zejména ceny bytů v Praze opět porostou, takže investice do nemovitosti se rozhodně vyplatí,“ dodal Zuzák.

Někde už ceny začaly klesat

Jak ukázal Reas realitní report, který prostřednictvím služby Atlas Cen mapuje realitní trh v ČR na základě ověřených dat z katastru nemovitostí, ceny bytů v Česku se v lednu po mírném prosincovém propadu opět vrátily k růstu. Zvyšování i podle společnosti Reas pomáhají stále poměrně výhodné hypotéky a vysoká poptávka. V lednu dosáhla průměrná cena za metr čtvereční bytu částky 49 763 Kč, což znamená šestiprocentní meziroční nárůst a o 12,5 procenta více, než byla před dvěma lety.

V Česku loni zdražily také starší byty

Finance

„Už dlouhodobě platí, že ceny bytů v Česku jsou velmi vysoko, což je v absolutních číslech z pohledu zájemců nejhorší samozřejmě v Praze, kde vystoupala cena bytů v lednu na 93 678 korun za metr čtvereční,“ upozornil ředitel Reas Michal Makoš.

Ale ani v dalších částech republiky to není s cenami bytů nějak růžové, například v Brně stoupla cena za metr čtvereční meziročně o více než 20 procent a aktuálně dosahuje hodnoty 72 455 Kč/m2. Avšak existují i místa, kde ceny začaly klesat. Od podzimu koupí zájemci levnější byty hlavně v Moravskoslezském (v lednu v průměru za 24 673 Kč/m2) nebo Jihočeském kraji (32 738 Kč/m2).

Reklama

Související články

V Česku loni zdražily také starší byty

Starší domy a byty zdražily loni o třináct procent, v Praze byl byt z druhé ruky dokonce jen o šest procent levnější než v novostavbě. Vyplývá to z analýzy...

Výběr článků

Načítám