Přibylo přes 16 tisíc nakažených. Nemocnicím docházejí kapacity

Německu se dnes bude rozhodovat o tom, zda v zemi bude pokračovat karanténa, která zatím platí do 7. března, a o tom, jak bude vláda postupovat při uvolňování stávajících přísných protiepidemických pravidel. Kancléřka Angela Merkelová bude s premiéry spolkových zemí jednat i o bezplatných rychlotestech pro všechny obyvatele. Na Slovensku začne platit přísnější zákaz vycházení ve večerních a nočních hodinách.

21:52 - Zatím nebylo rozhodnuto o přesunu některých pacientů s covidem-19 do jiné země. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Systém ale může být v případě potřeby okamžitě využit, žádat o pomoc se případně bude centrálně přes systém včasného varování. O možném přesunu pacientů se podle Blatného jedná zejména s Německem, zhruba 20 lůžek pro pacienty na intenzivní péči by od 6. března poskytlo také Švýcarsko.

21:48 - V Itálii a Řecku dnes v porovnání s předchozími dny přibylo nově nakažených koronavirem, Turecko ohlásilo jen o několik desítek méně nových infekcí, než o den dříve. Zatímco Ankara pokračuje s uvolňováním opatření, Atény naopak rozhodly o prodloužení uzávěry a zpřísnění některých restrikcí. Informovala o tom agentura Reuters.

21:34 - Cílem rozhodnutí vlády o pokračování vývoje české vakcíny je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zjistit, zda je možné v Česku vyvinout vakcínu, která by se předala k výrobě komerčním subjektům. Odborníci, kteří se na první fázi vývoje podíleli, mají nyní předložit návrh celého projektu. Z odhadovaných nákladů 250 milionů korun zatím nebyla uvolněna ani koruna, řekl Blatný po dnešním jednání vlády.

21:22 - Hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou by mohla nahradit ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády řekl, že o této změně uvažuje. O chystané výměně dnes s odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů napsal Zdravotnický deník. Důvodem je podle serveru nespokojenost premiéra Andreje Babiše (ANO) s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru. Svrčinová podle důvěryhodných zdrojů ČTK z oboru dostala na funkci nabídku. Hlavní hygieničku jmenuje vláda.

20:59 - Libanonská soudkyně nařídila ministerstvu zdravotnictví podat do 48 hodin vakcínu osmdesátiletému Libanonci, jinak musí úřad zaplatit pokutu. Podle soudkyně Carly Šávahové ministerstvo porušuje princip rovného přístupu k vakcínám a dovoluje přednostní očkování členů parlamentu.

20:50 - Od čtvrtka budou moct hejtmani a pražský primátor kvůli kritické situaci v nemocnicích pečujících o pacienty s covidem nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů. Na základě návrhu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o tom dnes rozhodla vláda. Nemocnice mají představitele krajů informovat o svých potřebách, řekl novinářům ministr po mimořádném jednání kabinetu.

20:16 - Zástupci středních škol nesouhlasí se záměrem premiéra Andreje Babiše (ANO) prosadit pro letošní maturanty takzvanou úřední maturitu. Podle ředitelů, které oslovila ČTK, věděli studenti o zkouškách s dostatečným předstihem a měli by se na ně zvládnout připravit i při výuce na dálku. Dosavadní úpravy maturit, jak je v lednu oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO), považují ředitelé za dostatečné. S ohledem na nepříznivý vývoj epidemie covidu-19 by se podle nich mohlo nyní případně diskutovat o posunutí termínu zkoušek, nebo o redukci didaktických testů.

19:39 - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u programu COVID gastro uzavřené provozovny k dnešku hlásí 21.146 žádostí za 3,2 miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Příjem žádostí měl skončit v pondělí, ale resort ho minulý týden prodloužil do 15. března. Důvodem bylo zvýšení finančního limitu z veřejné podpory stanoveného Evropskou komisí. Jeden žadatel nyní může místo 800.000 eur (asi 21 mil. Kč) čerpat pomoc až 1,8 mil. eur (zhruba 47,1 mil. Kč).

18:47 - Není důvod shánět neregistrované vakcíny, neboť pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet, řekl dnes poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Během března a dubna mají do Česka dorazit více než tři miliony dávek registrovaných vakcín. Úmysl zajistit pro Česko ruskou vakcínu Sputnik V, která nemá unijní certifikaci, ohlásili prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO). Blatný také poslancům řekl, že lidé starší 60 let by se mohli registrovat k očkování od dubna.

18:01 - Magistrát Hradce Králové zvažuje, že se do antigenního testování zapojí více než 400 úředníků, přestože mu to vládní opatření nenařizuje. Město však počítá s tím, že testovat bude pracovníky Technických služeb, které jsou příspěvkovou organizací města a své zaměstnance by také testovat nemusely. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

17:21 - Domažlická nemocnice přijímá do lůžkové péče už jen covidové pacienty. Ze deset dní zvýšila počet lůžek pro covidové pacienty z původních 43 na 127. Nadále je v provozu veškerá ambulantní péče kromě rehabilitace. Lůžkovou péči poskytuje nemocnice už výhradně pro covidové pacienty s výjimkou porodnice, která je zcela oddělená od lůžkového traktu, a zůstává tak rodičkám k dispozici nadále, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Jiří Kokoška

17:09 - Německo by brzy mohlo začít vakcínou AstraZeneca proti nemoci covid-19 očkovat i osoby starší 65 let. Dnes to v rozhovoru s veřejnoprávní televizní stanicí ARD prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Německo dosud kvůli nejasné účinnosti u seniorů očkuje preparátem AstraZeneca jen mladší ročníky.

16:34 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne vládě, aby hejtmani mohli nařídit pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Mohli by tak být povoláni do nemocnic, kde je poskytována akutní péče i pro covidové pacienty. Blatný to dnes řekl v České televizi (ČT). Zdravotnickým zařízením, odkud by zdravotníci přešli do nemocnic, by to mělo být kompenzováno, dodal. K zapojení například plastických chirurgií, hospiců či lázní vyzvalo dnes kabinet uskupení Spolu.

16:13 - Česká republika má dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to novinářům řekl ministr vnitra a šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD). Dvacítku míst včetně přepravy vlastním letadlem nabízí Švýcarsko, jedná se i s Polskem, doplnil Hamáček. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jeho úřad učinil kroky, aby bylo možné polskou pomoc co nejdříve využít.

15:57 - Handicapované i jinak znevýhodněné děti se speciálními vzdělávacími potřebami nemají dostatečnou podporu pro výuku na dálku. ČTK to řekla předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Klára Laurenčíková. Podle ní by asistenti pedagoga měli mít možnost pomáhat dětem, které to potřebují, s učením i přímo doma. Omezení proti koronaviru považuje za nespravedlivá ke zranitelných skupinám lidí, které by měly mít ve společnosti vyšší míru ochrany.

15:20 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připravuje rozhodnutí, kterým vláda do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Předpokládá, že vláda materiál projedná ještě dnes. "Čekám na ministra Blatného," napsal ČTK. K zapojení například plastických chirurgií, hospiců či lázní vyzvalo dnes kabinet uskupení Spolu.

15:03 - Některým firmám v Pardubickém kraji se nedaří rychle dostát nařízení vlády o plošném testování zaměstnanců. Je to složité organizačně, antigenních testů je na trhu nedostatek, veřejná testovací místa jsou téměř zaplněná. Vyšetření nezvládají ani mobilní odběrové týmy soukromých laboratoří.

14:48 - Středočeští hasiči pomáhají s odběry vzorků pro testy na covid. Působí nejen ve středních Čechách, dva týdny sloužili i v Karlovarském kraji. Odebrali už tisíce vzorků, informovala dnes ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

14:41 - Královéhradecký kraj je připraven poskytnout část kapacity standardních lůžek v nemocnicích jiným krajům, kde je situace ve zdravotnických zařízeních kritická. V hradeckém kraji se situace v nemocnicích stabilizuje. ČTK to dnes sdělili zástupci hejtmanství.

14:07 - Nemocnice v Benešově a Mladé Boleslavi vyhlásily stav hromadného postižení osob. Během dneška či čtvrtka lze totéž očekávat v dalších středočeských zdravotnických zařízeních, případně plošně v celém kraji, sdělila ČTK hejtmanka Petra Pecková (STAN). Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) ČTK řekl, že ve všech středočeských nemocnicích je nyní 730 pacientů s covidem-19 a kapacita se blíží vyčerpání. Na jednotkách intenzivní péče je volných devět lůžek pro covidové pacienty.

13:47 - Představitelé hlavního města vyzvali Pražany, aby se chovali ohleduplně a dodržovali nařízení proti šíření nemoci covid-19. Situace je podle politiků je nejvážnější za celou dobu pandemie. Za kritickou označili situaci v pražských nemocnicích. Obyvatelům vyjádřili podporu a poděkovali za to, že se chovají zodpovědně. Vyplývá to z otevřeného dopisu, který podepsali představitelé všech politických klubů v zastupitelstvu, a to koalice i opozice.

13:13 - V Rakousku více než tři týdny od začátku rozvolňování plošné karantény opět rostou počty nově nakažených koronavirem, za poslední den jich přibylo 2.553, z toho 690 ve Vídni. Z 296 na 313 vzrostl také počet pacientů s nemocí covid-19 na jednotkách intenzivní péče a zemřelo dalších 20 infikovaných. 

12:55 - Krizový štáb Karlovarského kraje, který odpoledne projedná současnou epidemickou situaci v regionu, zváží i vyhlášení stavu hromadného postižení osob. V kraji trvá nedostatek lůžek intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

12:42 - Odborníci odhadují, že by dnes mohlo přibýt dalších 20.000 případů lidí nakažených novým typem koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

12:30 - Spojené státy mají podle prezidenta Joea Bidena nakročeno k tomu, aby měly na konci května dostatek vakcín proti koronaviru pro naočkování celé dospělé populace. V polovině února šéf Bílého domu uvedl, že vakcíny budou dostupné pro všechny zájemce až v červenci, situaci ale podle něj mění nové kroky na podporu výroby. 

11:51 - Na Slovensku dnes začala platit dosud nejpřísnější omezení od propuknutí koronavirové nákazy. Večer a částečně v noci není až na výjimky povoleno vycházení, v platnosti zůstaly další restrikce volného pohybu a jiná karanténní opatření. Policie ohlásila nepřetržité kontroly osobních vozidel na velkých hraničních přechodech se sousedními zeměmi, některé menší přechody zůstávají uzavřené. Slovensko čelí silné druhé vlně epidemie, během které se nemocnice dostaly na hranici svých kapacit a země v přepočtu na obyvatele zaznamenala největší přírůstky úmrtí na covid-19 na světě.

11:48 - Německo bude zřejmě v rozvolňování karanténních opatření proti koronaviru postupovat velkoryseji, než se dosud předpokládalo. Dnes to napsal portál Business Insider, podle jehož informací nový plán kancléřky Angely Merkelové a premiérů německých spolkových zemí počítá s postupným otevíráním provozů již od hranice 100 nových případů na 100.000 obyvatel za sedmidenní období. Týkalo by se to i restauračních zahrádek. Výrazné uvolňování je ale možné očekávat až při sedmidenní incidenci nižší než 35.

11:40 - Stav hromadného postižení osob, který vyhlásili v úterý v Pardubickém kraji, není podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála podle předpisů žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Pro nemocnice a pacienty a jejich práva nemá krok představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje žádný dopad, uvedl.

11:34 - Keňa dnes obdržela více než milion dávek vakcíny proti covidu-19. Jde o látku od výrobce AstraZeneca a dodána byla v rámci programu Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX. Další vakcíny prostřednictvím COVAX by dnes měla obdržet také Rwanda. Informovala o tom agentura Reuters.

11:27 - Rok on-line výuky kvůli pandemii koronaviru připravil studenty o sociální kontakt, ale prokázal, že i konzervativní prostředí univerzit může být flexibilní. Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová to dnes uvedla v tiskové právě zveřejněné na stránkách univerzity. Škola přešla kompletně na on-line režim přesně před rokem jako první z českých vysokých škol.

11:12 - Ve Středočeském kraji přibylo v úterý 2881 nakažených covidem-19. Jde o nejvyšší nárůst za celou dobu pandemie. Překonal o 235 dosavadní nejvyšší přírůstek z 5. ledna. Oproti předešlému úterý jde o nárůst o 283 případů. Aktuálně je v kraji 25.850 nakažených, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

10:42 - V Polsku za uplynulý den přibylo 15.698 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 309 úmrtí, oznámil dnes v rozhlasu náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska s tím, že počet nových případů se oproti předchozímu dni téměř zdvojnásobil. O den dříve ministerstvo hlásilo 7937 nových případů a 216 úmrtí - z toho 62 na covid-19 a dalších 154 pacientů podlehlo dalším nemocem v kombinaci s covidem-19, připomněl server Onet.pl.

10:33 - V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíce. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo 16.642 případů covidu, což je čtvrtý nejvyšší údaj za rok epidemie. Dosavadní rekord je z 6. ledna a je zhruba o tisícovku vyšší. Vyplývá to z aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví.

10:17 - Zástupci Učené společnosti ČR žádají vládu, aby upustila od pokračování vývoje české vakcíny. Projekt je podle nich naivní a nekompetentní. Uvedli to v prohlášení, které zaslali ČTK. O pokračování projektu, který byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven, v pondělí rozhodla vláda. Náklady na další fázi se odhadují na 250 milionů korun.

9:39 - Brazilští poslanci v úterý schválili zákon, který umožňuje soukromým firmám a státům brazilské federace dovážet vakcíny proti koronaviru. Nakupovat budou smět jen vakcíny schválené brazilskou agenturou pro kontrolu léčiv. Legislativní normu už minulý měsíc schválila i horní komora parlamentu, chybí jen ratifikace prezidentem Jairem Bolsonarem.

9:20 - V Německu přibylo za uplynulý den 9019 nových případů nákazy koronavirem a 418 lidí s touto nemocí zemřelo. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na německý Institut Roberta Kocha. Předchozí den přibylo 3943 nových případů covidu-19 a 358 obětí.

8:58 - Odborníci hledají dobrovolníky do studie, která má zjistit, zda mají v krvi protilátky chránící před nemocí covid-19. Do studie už se od podzimu přihlásilo 15.000 lidí, odborníci ale potřebují dvojnásobek. Informovali dnes o tom ČTK. Studie by měla zjistit, jak dlouho protilátky v lidském organismu zůstávají. 

8:31 - V úterý přibylo v Česku 16.642 případů covidu, což je čtvrtý nejvyšší údaj za dobu epidemie. Dosavadní rekord je z 6. ledna a je zhruba o tisícovku vyšší. Oproti minulému úterý laboratoře odhalily o 800 nákaz víc. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo čtvrtým dnem v řadě klesá. Ke dnešku se snížilo o další tři setiny na 1,09 a je nejnižší za posledních 14 dnů. Hodnota nad jednou ukazuje sílící epidemii.

8:13 - Firmy nad 250 zaměstnanců musejí dnes začít s jejich testováním, zaměstnanci mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít velké podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Vláda přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených testů. V tomto případě stát přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test. Povinné testování u zaměstnanců je vyžadováno jednou týdně.

8:00 - Očekává se, že německá karanténa se pravděpodobně prodlouží do 28. března. Zároveň podle německých médií plánuje Merkelová pozvolné uvolňování pravidel například pro domácí sešlosti; nově by se mohlo scházet až pět lidí ze dvou různých domácností. V závislosti na epidemické situaci návrh počítá i s dalším rozvolňováním, kdy by do obchodů mohlo více zákazníků, než dosud stanoví hygienická pravidla. Otevřít by mohly i galerie, muzea nebo zoologické zahrady.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké) očkování nemocnice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy