Nemocnice v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně vyhlásily stav postižení. Hrozí celému kraji

Nemocnice v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně vyhlásily stav hromadného postižení osob. Během dneška či čtvrtka lze totéž očekávat v dalších středočeských zdravotnických zařízeních, případně plošně v celém kraji, sdělila ČTK hejtmanka Petra Pecková (STAN). Podle hejtmanství je ve středočeských nemocnicích 768 pacientů s koronavirem, z toho 156 ve vážném stavu. Situace se zhoršuje ve všech okresech kraje. Krajský krizový štáb bude ve čtvrtek zvažovat vyhlášení stavu hromadného postižení pro celé území kraje, řekla odpoledne ČTK mluvčí hejtmanství Martina Kemrová.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) se kapacita nemocnic blíží vyčerpání. Na jednotkách intenzivní péče je volných devět lůžek pro covidové pacienty. "Situce není růžová, nelepší se, ale zatím to není tak dramatické, že bychom byli úplně na nule. Ale je to v podstatě číslo, které se té nule limitně blíží," uvedl Pavlík.

Kvůli vyčerpání kapacit v nemocnicích ke stejnému opatření přikročil již dříve Pardubický kraj. V takovém stavu péče v nemocnici neodpovídá běžnému standardu.

Benešovská nemocnice vyhlásila stav hromadného postižení v 08:00, mladoboleslavská o hodinu později. V Benešově o tom rozhodl krizový štáb nemocnice, v Mladé Boleslavi představenstvo. "Situace se vyvíjí velmi rychle, během dnešního či zítřejšího (čtvrtečního) dne lze očekávat vyhlášení stavu hromadného postižení osob v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji," uvedla hejtmanka.

V mladoboleslavské i benešovské nemocnici jsou podle Pavlíka vytížená oddělení ARO a JIP. "V každém tom zařízení je jedno lůžko volné," uvedl radní. Co se týká počtu pacientů, nejhorší situace začíná být podle Pavlíka v Kolíně, kde je v posledních dnech výrazný nárůst počtu případů.

V kolínské nemocnici patří mezi důvody vyhlášení stavu postižení podle předsedy představenstva nemocnice Petra Chudomela především vysoký počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, celková vyčerpanost lůžek i výrazně rostoucí počet nakažených v okrese Kolín. "Vyčerpanost lůžek na JIP a umělé plicní ventilaci dosahuje 98 procent," uvedl Chudomel.

Péče bude zajištěna nadále. "Jsme pod tlakem covidových, ale i necovidových pacientů, kteří jsou stejně závažně nemocní jako ti covidoví. Jsme nuceni hledat vyváženost v našich kapacitách, abychom byli schopni naplnit poptávku z obou stran," dodal Chudomel.

Stav hromadného postižení je mimořádnou událostí, při níž se zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů už neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR. "Poskytovatel zdravotní péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče," dodala Pecková.

Podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála není stav hromadného postižení osob žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Pro nemocnice a pacienty a jejich práva nemá takový žádný dopad, míní právník. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že pardubický krok chápe především jako konstatování faktu. "Souvisí se způsobem, jak zdravotnická zařízení odbavují nebo řeší případy, je to stav, kdy není možné poskytnout ideální péči všem a je třeba začít uplatňovat nějaké priority," uvedl ministr po jednání Ústředního krizového štábu.

Související

Více souvisejících

nemocnice Středočeský kraj Mladá Boleslav

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 37 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy