Hlavní obsah

Česko odmítlo milion vakcín AstraZeneca, neměly povolení pro použití v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo nákup milionu vakcín proti nemoci covid-19 od firmy AstraZeneca, které Česku nabídly Spojené arabské emiráty. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to řekl serveru Respekt.cz. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že šlo o vakcíny vyrobené v Indii, které neměly povolení pro použití v EU. Premiér Andrej Babiš dokonce mluvil o podvodné nabídce.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

„Zklamalo mě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Dostali jsme nabídku na nákup milionu dávek vakcíny AstraZeneca ze Spojených arabských emirátů, vyrobené díky licenci v Indii. Tato vakcína by v Česku byla nejpozději za dva měsíce a výrazně by nám pomohla v tempu vakcinace,” řekl Respektu Petříček.

Resort podle něj nabídku odmítl stejně jako snahu ministerstva zahraničí oslovit přímo výrobce v Indii. „Chápu, že cena je vyšší, ale je dána celosvětovou poptávkou," dodal.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v reakci na to uvedl, že Česko dostalo nabídku na vakcíny AstraZeneca z Indie, které ale neměly povolení pro EU. "Žádnou oficiální nabídku na koupi vakcín AstraZeneca jsme od Spojených arabských emirátů neobdrželi. Z této země přišla nabídka od zprostředkovatele na nákup z Indie. Šlo o šarži, která nemá v EU povolení," napsal na Twitteru. "Vakcíny musíme nakupovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost," dodal ministr.

Vakcíny poslané ze Saska dorazily do Karlovarského kraje

Domácí

Premiér Andrej Babiš po jednání vlády řekl, že se proti informaci o odmítnutí nákupu zásadně ohrazuje. "Podepsali jsme smlouvu, ve které jsme se zavázali, že nebudeme nakupovat vakcínu AstraZeneca mimo smlouvu," uvedl. Česko podle něj mělo už i dříve nabídky očkovacích látek přes soukromého prostředníka.

"Tenhle černý trh jsme nahlásili a vyšetřuje to i OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům," řekl. Česko podle něj o navýšení dodávek vakcín usiluje, ale akceptovalo by jen seriózní nabídky, nikoliv podvodné.

Britská firma AstraZeneca vyvinula svou očkovací látku proti novému koronaviru spolu s Oxfordskou univerzitou. Očkování vyrábí kromě Evropy také v Indii ve spolupráci s tamější partnerskou firmou.

Česko začalo proti nemoci covid-19 očkovat koncem loňského prosince. Dosud zdravotníci aplikovali celkem 702 000 dávek tří druhů vakcín od různých výrobců. Kromě AstraZenecy je to vakcína od firmy Moderna a od společností Pfizer/BioNTech.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Rychlejšímu postupu brání především nedostatek očkovací látky. Česko proto už požádalo další státy o jejich poskytnutí. Některé státy ji už poskytly, Francie 100 000 dávek, Německo 15 000 a Izrael 5000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám