Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro maturanty navrhnu přidělení maturity úředně, řekl Babiš

Exkluzivně   15:55aktualizováno  17:15
Premiér Andrej Babiš chce pro letošní maturanty úřednickou maturitu. To znamená, že by neskládali klasickou zkoušku dospělosti, ale z maturitních předmětů by dostali známky podle toho, jak se učili po dobu celého studia. Babiš to řekl v rozhovoru pro MF DNES, který vyjde ve čtvrtek.

Premiér Babiš chce navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol. „A to i v rámci vzdělávání dospělých, kteří si dodělávají středoškolské vzdělání,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Premiér bude navrhovat, aby se známky průměrovaly. „To znamená, že z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia,“ dodal Babiš. Pokud by studenti s udělením úřední maturitní zkoušky nesouhlasili, mohli by si udělat klasickou maturitu v takové podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo MŠMT.

Babiš v rozhovoru přiznal, že se zatím na uznání tzv. úřednické maturity neshodli s ministrem školství Plagou. „Já jsem ale rozhodnut, že toto navrhnu, protože celý letošní rok byl pro studenty extrémně náročný a myslím si, že jiná by měla být i maturita,“ vysvětlil svůj plán Babiš.

MŠMT jedná o možných úpravách maturit

Ministerstvo školství už dříve rozhodlo, že u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

„Jsme v neustálém kontaktu s řediteli škol a zástupci školských asociaci. Kontinuálně ve svých rozhodnutích zohledňujeme aktuální vývoj epidemické situace. Proto se intenzivně zabýváme možnými úpravami maturitní zkoušky. Ve hře jsou například posuny termínů či úprava obsahu a to tak, abychom zohlednili složitou situaci studentů, ale také zachovali odbornost a význam zkoušky jako takové včetně srovnatelné úrovně,“ okomentovala návrh mluvčí resortu Aneta Lednová.

O této věci se má podle ní rozhodnout do konce příštího týdne.

Souhlasíte, aby letošní maturita byla pouhým průměrem známek za celé studium?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 10. března 2021. Anketa je uzavřena.

Asociace s takovými maturitami nesouhlasí

Premiérův návrh nepřijaly s nadšením některé školské asociace. Proti je například předsedkyně předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „My s tím jako asociace nesouhlasíme, protože už jsou odpuštěné písemné práce. Já si myslím, že maturity by měly proběhnout. Dokonce jsem četla v médiích vyjádření některých studentů, že by je to mohlo znevýhodnit na trhu práce,“ řekla pro iDNES.cz Schejbalová.

Podobný názor zastává i středoškolská asociace. Podle předsedy Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiřího Zajíčka by úřednická maturita neměla stejnou váhu, jako maturita z minulých let.

U maturit nebudou slohové práce, některé testy se prodlouží, řekl Plaga

„Já sice chápu, že situace je komplikovaná a složitá. Toto je ale krok, ke kterém bych byl ochoten přistoupit až ve chvíli, kdy by opravdu nebylo jiné řešení. Situace je vážná, složitá a komplikovaná, ale máme poměrně dost času uvažovat nad tím, že maturita může proběhnout normálním způsobem, třeba v pozdějších termínech, než jak je naplánovaná,“ řekl.

Zajíček zároveň odmítl nápad premiéra, že by úřednickou maturitu měl jen to, kdo bude chtít. Podle něj je to nesystémový krok, který by zakládal nerovnosti mezi studenty. „To si nedovedu představit, je to neakceptovatelná záležitost. To bychom pak měli maturanty dvou kategorií? Maturanty administrativní a maturanty opravdové?“ dodal.

Maturita se podle něj nemůže „odpískat“ jen proto, že je to politicky příjemné a zajímavé téma. „Já vím, že by to pro maturanty bylo hodně pohodlné, jednoduché, příjemné. Chápu, že se maturity bojí – bál se každý. Maturitní zkouška je ale závěrem středoškolského vzdělání a má svou hodnotu,“ popsal Zajíček takzvanou zkoušku z dospělosti.

Podle profesora Petra Skleničky, který předsedá České konferenci rektorů a je zároveň i rektorem České zemědělské univerzity, by ČZU v zásadě podobná forma maturity nevadila. Úroveň studenta na jedné straně prověří přijímací zkoušky a tam, kde nejsou, i samotné studium už v prvním ročníku vysokých škol.

Rozhodnutí vítáme, říkají zástupci studentů

Premiéra na nápad přivedli podle jeho slov sami studenti. Předseda vlády jednal se zástupci studentů v rámci telekonference ve středu odpoledne, schůzka skončila před pátou hodinou. Na jednání byl například místopředseda České středoškolské unie nebo Jiří Daniel Trávníček z iniciativy NE:BRZO, která volá po zrušení letošní ústní části maturit kvůli koronaviru. Iniciativa také svolala protest před ministerstvem školství, kde za maturity zapalovali svíčky.

Podle Trávníčka se návrh opírá o model z Irska. Maturovat by tak mohli ti, kteří chtějí. „Šlo by o možnost si například zlepšit absolvováním známky zkoušku. Že by letošní maturanti byli na trhu práce nějak znevýhodnění si nemyslíme,“ řekl pro iDNES.cz Jiří Daniel Trávníček. Maturantům, kteří mají praktické části zkoušky, by měl být návrat do školy umožněný co nejdříve.

„Po něm by se pak ve škole nesoustředili na nic jiného, než jsou praktické předměty. Praktická část maturity by měla být jen úředně, protože se nedá za současných podmínek složit,“ dodal.

Právě nad podobou praktické části maturity visí otazník. Při protestu před ministerstvem školství si studentka oční optiky posteskla nad tím, že šla do školy pro to, aby maturitu měla. Dosud ale neměla v ruce například některé čočky, které tak neumí nabrousit. Předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke má za to, že by praxi mohly nahradit firmy.

„Je to jedna z možností a neříkám, že je ideální. Firmy, které absolventy přijmou, by je mohly kvalifikovat ve věcech, které po absolventovi chtějí. Praktická výuka je důležitá, ale není nenahraditelná. Případně by se do školy měli studenti vrátit co nejdříve, aby na dohnání praktické části výuky měli dostatek času, což vzhledem k epidemiologické situaci bohužel není možné. Navrhujeme proto, aby vedle úřední maturity byla pro odborné školy i ‚úřední’ praktická závěrečná zkouška, kdy bude všem studentům odpuštěna, ale ti kteří ji budou chtít i přesto složit, budou moct,” dodává.

Upravte zkoušky víc, chtějí protestující maturanti. Zapálili za ně svíčky:

5. února 2021

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Věk odchodu do důchodu se bude muset zvyšovat, na Hradě to uznalo i ANO

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  12:45

Přímý přenos Na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu se podle prezidenta Petra Pavla shodli účastníci...

Pellegriniho jsme nepodpořili, vyvrací Harabin i slovenští Maďaři

28. března 2024  12:32

Slovenská předvolební kampaň nabírá na obrátkách. Poté, co lídr slovenských Maďarů Krisztián Forró...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, některá uhynula

28. března 2024  12:11

Kamion s nákladem 500 selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku. Část...

Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 23 stupňů

28. března 2024  6:23,  aktualizováno  12:09

Přímý přenos Na severozápadě Čech, na Moravě a ve Slezsku bude ve čtvrtek odpoledne silně foukat. O Velikonocích...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...