Bumbáme. Jak u p*asat nastláno, policii pod oknem. Město, kde i primátor chytil covid

04.03.2021 4:42

REPORTÁŽ Tři plzeňské okresy, tři specifika, která ministerští úředníci jaksi odsunuli ad acta. Kdo by také najednou vyhrabal zombie – okresy, které byly ještě nedávno považovány pomalu za anachronismus. Zlikvidovaly se třeba SPZ, podle kterých poznáte, odkud řidič či auto je. Z placené značky FANTOMAS to nevíte zcela jistě, ale vězte, že majitel vozu nebude chudákem na pracáku. V ulicích Plzně jsme nemuseli pátrat po odmítačích – ty nahradili nepřizpůsobiví, ať již bezdomovci, nebo cizinci z montoven neumějící slova česky. Jak to vidí lidé ve městě, jehož statutární zástupce a „muž na radnici“, primátor Martin Baxa (ODS), má covid…

Bumbáme. Jak u  p*asat nastláno, policii pod oknem. Město, kde i primátor chytil covid
Foto: Václav Fiala
Popisek: Nepřizpůsobiví se shlukují například v parku na Slovanech

Potížisty obejít, nekontrolovat – nerušit!

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Plzeňské nemocnice hlásí: všechny covidové jednotky obsazeny! Avšak řada lidí ve městě se chová, jako by se nechumelilo. S rouškami pod nosem nebo vůbec, plivající na ulici, nebo záměrně nekonečně dlouho nosící a popíjející kávu či čaj, případně vychutnávající si cigárka včetně těch elektronických. Brzo poznáte, kdo je místní a kdo nikoliv – a to nejen podle barvy pleti, ale právě ohledně dodržování pravidel. Policie, včetně té městské, na situaci evidentně nestačí, a ani se jim upřímně řečeno k zásahu na notorické potížisty nechce. Ti mohou tedy zdarma jezdit hromadnou dopravou, kde už ve večerních a v časech kolem zákazu vycházení převažují. O pomyslnou příčku se dělí s Ukrajinci, kteří jezdí z práce, a byť mají respirátor, neustále a mnohdy dramaticky používají mobilní telefon a vůbec jim nevadí, že ruština je v jejich zemi původu už vlastně zakázaná.



Pod svícnem největší tma

„Poliši je nechají být, co by si na nich vzali. Prachy nemají, vyvézt je někam za město si dnes kvůli covidu nikdo nelajsne, a tak radši buzerujou normální občany,“ konstatuje pan Zdeněk, jemuž z kapes montérek kouká snad všechno nářadí včetně kladiva – jen srp chybí. „Podívejte se na ty syčáky, dělaj bordel u parku pomalu pod okny slovanské radnice, kde je i služebna, a nikoho to nezajímá,“ upozorňuje mne na partičku chlapíků notně zmožených alkoholem, posedávajících na lavičce. „Podestýlku jako pro dobytek si tady udělali, pakáž jedna mizerná,“ upozorňuje pan Zdeněk. Lavičky jsou hojně využívány důchodci i maminkami s dětmi, nu, teď mají smůlu. Z okna služebny, a zcela jistě úřadu městského obvodu, by je mohli jistě spatřit a něco konat, ale všichni prý jsou na home office. „I měšťáci, asi,“ směje se ramenatý dělník a pokračuje svou cestou.

Okres na severu i jihu, město nevyjímaje

K chaosu rozhodně nepřispělo vymezení jednotlivých okresů, protože Plzeňsko má kromě Plzně-města také Plzeň-sever a Plzeň-jih. Jih už před pár lety „ustoupil“ velkoměstu a své hranice posunul o mnoho kilometrů do svého vnitrozemí. Sever zase „anektoval“ dřívější chodský, respektive domažlický Holýšov. A bylo to. Prostí občané se ztratili ve vlastním bydlišti.

Opravdu majstrštyk byl s nákupním centrem Globus, který byť leží od značky Plzeň pár set metrů, patří již do katastru obce Chotíkov, jenž náleží do okresu Plzeň-sever. Až ministr Hamáček rozhodl o generálním pardonu a povolil občanům možnost nákupu toho nemnoha vybraného zboží, které lze legálně nakupovat.

Hranice Plzně-severu jsou velmi blízko městské aglomeraci, a jak říká turista Pavel: „… co já vím, jestli jsem u borovice plzeňské, nebo míjím sosnu severoplzeňskou. Mohli by mne načapat, ale to ještě asi nevyrukovala lesní, myslivecká nebo rybářská stráž…“ Naučná stezka Zábělá nabízí za plzeňskou čtvrtí Doubravka pěkné procházky kolem Berounky, ale i tady se můžete dostat do potenciální kolize. Volavkám je to šumafuk, ty odletí, bobři se zase ponoří do studené vody, ale co turista? „A tady se řeší, že se musí jen na katastru obce, pomalu máte mít s sebou výpis z katastru a buzolu. Najednou jsou okresy dobré,“ konstatuje pan Petr, obdivovatel přírody.  A k otázce okresů ještě dodává: „Před lety je poslali do prdele a dnes, kdy lidi už pomalu ani nevědí, kde jsou hranice okresů, tak to najednou oživili.“ Pro mladší už okres nemá nějaký velký význam, „… jen starší pamatují okresní úřady, okresní soudy, prostě plnohodnotnou státní správu blíže k člověku. Kraj, to jsou samí bafuňáři hrající si na hejtmanství,“ doplňuje jeho žena Jitka, se kterou si vyšli kolem Boleveckých rybníků na zdravotní procházku.

Testy bez testů aneb Chybička se občas vloudí…

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí
Paní Vlasta, která pracuje v jedné z plzeňských nemocnic, se děsí: „V nemocnicích je už stav šílený, pořád se dělají antigenní testy, které jsou ale k ničemu. Pak se stejně ještě dělají ty PCR. Když půlce lidí s negativním antigenním testem udělají pořádný test, najednou zjistí, že jsou pozitivní. A to je pro zdravotníky opravdu varující. Rakousko testy ze škol vyřadilo, protože mají minimálně čtyřicetiprocentní chybovost. No a my jsme je koupili. Z Číny. Rakousko je přestalo používat, protože byly chybové. Hamáček s Babišem si kvůli tomu dali pomalu do držky, málem se na vládě poprali, a nic. A ta firma, to je neskutečné. Má dvanáct milionů dluhu a jmění tisíc korun! Chápete to? A Hamáček to obhajuje, že to je v  pořádku. K čemu to teda koupili, když děti poslali minimálně na tři neděle domů. Tak ať jdou někam… teď to bude ležet někde ve skladu. Napište to tam… jenže oni to stejně nevydají…“ Ale vydají, paní, Parlamentky ano…

Komenského pohrobci

Paní se také podivila nad stavem, že je nutné očkovat učitele na úkor jiných skupin. Vypadá to totiž, že se školním rokem 2020–2021 je amen.

„Jednou tady někomu dám do čumy,“ kasá se pan Pavel. „Děti budou debilní, ideální osazenstvo pro bezduché montování, braní si úvěrů, bez vlastního názoru a mladistvé revolty. Zadlužení na padesát let. To bude generace bezmozků. Jde to s námi z kopce…,“ posteskne si ještě, mávne rukou a odchází. Bez odpovědi, ale kdo by ji dnes ještě vlastně čekal, že.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…