Manželce kapitána třineckých Ocelářů Petra Vrány vběhl při procházce kolem nádrže na ledovou plochu pes. Rozběhla se ho zachránit, a tak vběhla na slabou ledovou krustu přehrady, která se pod ní probořila. Zmizela pod hladinou ledové vody, ven se už bohužel nedostala.

Nechci nic říkat, znali jsme se,“ hlesne místní muž a smutně se otočí k nádrži. Stejně tak se k neštěstí staví vedení obce Nové Pláně se zhruba padesátkou obyvatel.

Smrt mladé ženy, která měla v obci s manželem chatu, všechny zasáhla. Právě na přehradě trávila rodina spousta času na kajacích.

Prosekávali led více než hodinu

Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla se k místu nejdříve dostaly pozemní posádky z Bruntálu. „Byli jsme voláni k osobě, která se měla propadnout pod led. Po našem příjezdu byla pod vodou. Vyslali jsme i vrtulník, z něhož posádka sledovala terén, jestli nespatří ženu pod ledem. V tom případě bychom se k ní spustili a vytáhli ji,“ uvedl Humpl.

To se však nepodařilo a vrtulník asi po 20 minutách odletěl. Hasiči pak prosekávali led a pátrali s policisty na člunech v ledové přehradě dál. Trvalo více než hodinu, než utonulou ženu objevili.

Případ šetří policie

V osudný okamžik se mladé ženě nejdříve snažil pomoci kolemjdoucí muž. Na břehu byla ještě další žena a dítě, těm museli záchranáři poskytnout psychologickou pomoc. Muže i psa pak vylovily z vody záchranné složky. U události zasahovali hasiči, zdravotní i vodní záchranáři, policie a přiletěl i vrtulník.

„Ze všech sil se ji všichni snažili zachránit, ale bohužel se to nepodařilo. Vzhledem k tragické události a po dohodě s rodinou nebudeme sdělovat další informace,“ sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Nádrž je zrádná

„Zamrzlá voda je zrádná. Zvlášť u takové rozlehlé plochy. Někde na ni svítí slunce, čili led rychleji slábne, jinde rozmrzá pomaleji. Vliv na tloušťku ledu má i hloubka v daném místě. Dokud nemá led alespoň 15 centimetrů, je lepší na něj nevstupovat,“ uvedl jeden z vodních záchranářů.

Lindsey je letos první obětí Slezské Harty. Loni tu zemřel potápěč, kterému pravděpodobně při vynoření zamrzl dýchací přístroj.

Utkání odložili

Kvůli tragické události byl v úterý večer odložen hokejový zápas mezi HC Oceláři Třinec a HC Verva Litvínov.

„Nečekaná a tragická událost se odehrála za dosud nevyjasněných okolností. Ty nyní prověřuje policie. Klub se s ohledem na soukromí hráče nebude dále vyjadřovat,“ stojí na stránkách třineckých hokejistů.

VIDEO: Hasiči na podobné případy každý rok nacvičují.

Video
Video se připravuje ...

Cvičení Středočeských hasičů na zamrzlém rybníku Blesk: David Malík

Fotogalerie
22 fotografií