Rozvolňovat se podle Babiše po třech týdnech nebude. Čínskou a ruskou vakcínu neproplatí pojišťovna.

Ve středu přibylo v Česku 15 088 nakažených. Hejtmani a pražský primátor mohou ode dneška kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Některé nemocnice už vyčerpaly kapacity. Dění sledujeme online.

21:15 - V boji s onemocněním covid-19 v Polsku zřejmě pomohou bezpilotní letouny. Chystá se je využívat jedna z největších sítí diagnostických laboratoří v zemi. Tento týden má být podepsána smlouva, která může významně pozměnit přepravu lékařských vzorků v Polsku. 

20:44 - Rada asociace krajů chce, aby firmy neposílaly zaměstnance na testy do testovacích center, které by tím byly přetížené. Podniky by měly preferovat samotesty. ČTK to dnes po jednání asociace řekl její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

20:18 - Ministerstvo školství není zastáncem pracovní povinnosti pro studenty, ale na návrh ministerstva zdravotnictví se snaží se zástupci škol najít přijatelný kompromis, řekla na dotaz ČTK mluvčí úřadu Aneta Lednová.

18:54 - Britská mutace koronaviru představuje 60 procent případů ve Francii, uvedl dnes premiér Jean Castex na tiskové konferenci. Departement Pas-de-Calais u Lamanšského průlivu čeká víkendová uzávěra, začne v sobotu v osm hodin ráno a skončí v neděli v 18 hodin.

18:25 - V Itálii v posledních dnech stoupají počty lidí, kteří se nově nakazili koronavirem, a větší tlak pociťují i nemocnice. Za posledních 24 hodin testy odhalily 22.865 případů infekce, o den dříve bylo číslo o 2000 nižší. Region Lombardie na severu země dnes proto nařídil zpřísnění restrikcí.

18:06 - Ministerstvo zdravotnictví připravuje nařízení pracovní povinnosti v nemocnicích i pro studenty některých středních a vysokých škol. Během dnešních interpelací ve Sněmovně to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že se na tom dohodl s vedením vysokých škol a ministerstvem školství. Rozhodnout by se mělo v pátek.

17:39 - Izrael, Rakousko a Dánsko založí společný fond, ze kterého budou financovat výzkum a vývoj vakcín proti koronaviru. Zváží také investici do jejich výroben. Oznámil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu po setkání se svými protějšky z obou evropských zemí, informovala agentura Reuters.

17:15 - Polsko neplánuje nákup ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf kanceláře premiéra a současně vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk.

16:50 - Itálie zablokovala vývoz 250.000 dávek vakcíny proti koronaviru od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to poprvé, co některý ze států Evropské unie využil nová pravidla, podle nichž lze omezit export očkovacích látek od výrobců, kteří nedodržují smlouvy. Informovala o tom agentura DPA.

16:27 - V Izraeli poprvé od prosince klesl počet vážných případů nemoci covid-19 pod 700. Podle dnešních informací ministerstva zdravotnictví je mezi těmito 699 případy 261 lidí v kritickém stavu a 224 je připojeno na ventilátory. Země se chystá v neděli znovu otevřít restaurace a veřejné prostory, příští týden pak část škol.

16:04 - "Něco slibovat skutečně nechci, protože jsme slibovali už mockrát," uvedl Babiš. "Ani nechci dávat nějaké predikce. Nejsem schopen tady říkat nějaká konkrétní čísla. Zkrátka ta predikce není možná," řekl. Pokud Piráti vědí přesně, co se stane, měli by to sdělit, uvedl premiér. "Potřebujeme odlehčit českému zdravotnictví. A podle toho, jak se to vyvine, budeme reagovat," dodal.

15:27 - Premiér Andrej Babiš dnes ve Sněmovně prohlásil, že lidé zatím nemají počítat s uvolňováním restrikcí. Vláda sice tvrdila, že je vyhlásí na tři týdny, ve skutečnosti ale nemají omezenou platnost a jsou na dobu neurčitou.  

14:47 - K opatrnosti a k rozumnosti při rozvolňování karanténních opatření dnes vyzvali veřejnost premiéři Bavorska a Saska Markus Söder a Michael Kretschmer. Söder na tiskové konferenci prohlásil, že v Německu nastupuje třetí vlna pandemie nemoci covid-19, která má ohniska v regionech u hranic s Českem.

14:00 - Rekordní počty výjezdů, které překračují až o 40 procent dřívější průměr, absolvují v těchto dnech posádky Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. V pondělí měli rekordních 241 výjezdů za den, v úterý to bylo 217 akcí. Průměrné denní počty výjezdů se přitom až do loňského prosince držely kolem 170 za den. Až dvě třetiny současných jízd souvisí s covidem. Sanitky jezdí buď k lidem s podezřením nebo už s potvrzenou nákazou, uvedl dnes Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

13:37 - Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci pravděpodobně budou dostávat v březnu a v dubnu příspěvek k nemocenské až 370 korun denně. Předpokládá to návrh zákona, který dnes Senátu doporučil schválit jeho sociální výbor beze změn. O usnesení výboru informovala na dnešní tiskové konferenci zpravodajka předlohy, pirátská senátorka Adéla Šípová. Horní komora rozhodne o zákonu ještě dnes.

12:59 - Egypt rozšířil očkování proti koronaviru na seniory a chronicky nemocné. Dosud se v zemi podle vlády očkovali zaměstnanci ve zdravotnictví. Očkuje se hlavně čínskou vakcínou firmy Sinopharm. O zařazení do očkovacího programu mohou Egypťané žádat elektronicky od neděle a zatím se přihlásilo 153.000 lidí.

12:45 - Maďarské zdravotní úřady dnes informovaly o 6278 nových případech infekce za posledních 24 hodin. Jde o nejvyšší denní přírůstek za tři měsíce, uvedla agentura Reuters. Po nákaze koronavirem za poslední den zemřelo 152 lidí. Vláda oznámila, že kvůli zhoršení epidemické situace se od pondělí na dva týdny uzavře většina obchodů. 

12:28 - Vedení hlavního města osloví pražské nemocnice, zda potřebují doplnit personál, případně jaké odbornosti. Jednat bude i se zástupci lékařských organizací. Také Karlovarský kraj kvůli epidemii koronaviru požádal nemocnice o informace, zda a jak potřebují doplnit personál.

12:15 - Světová zdravotnická organizace (WHO) spatřuje opětovný nárůst v počtu koronavirových infekcí ve střední a východní Evropě i v několika západoevropských státech. Klesající trend v počtu nově diagnostikovaných případů koronaviru se tak v Evropě po šesti týdnech obrátil. 

11:58 - Kapacita pro antigenní testování veřejnosti v nemocnicích Olomouckého kraje je na příští dny zaplněna, volné termíny jsou k dispozici nejdříve příští týden, výjimkou je pouze nemocnice v Prostějově. Zájem o antigenní testy se podle mluvčích zdravotnických zařízení zvedl okamžitě po oznámení povinného testování zaměstnanců. Některé nemocnice hledají možnosti, jak kapacitu testování ještě zvýšit, zjistila ČTK.

11:34 - Ve Středočeském kraji přibylo ve středu 2418 nově nakažených koronavirem. Oproti předešlé středě jde o nárůst o více než dvě stě případů nákazy. Je to ale méně než za úterý, kdy přibylo 2890 nakažených. Aktuálně je v kraji 26.415 nakažených, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

11:07 - Opoziční strany se staví proti užívání vakcín proti covidu-19 bez certifikace v Evropské unii. V anketě ČTK lídři opozičních uskupení zdůrazňují, že vláda by měla prioritně shánět co největší množství ověřených očkovacích látek a hlavně urychleně očkovat těmi dostupnými. Hrad ve středu oznámil, že prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše (ANO) Čínu o dodávku tamní vakcíny Sinopharm. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti uvedla, že se z očkování nesmí dělat geopolitika.

10:59 - Očkování vakcínami, které nejsou v EU schváleny, nebudou hradit pojišťovny. Čínskou či ruskou vakcínu navíc nebude doprovázet certifikát uznatelný v jiných zemích Evropské unie, například v případě, kdy by jiné státy podmínily vstup na své území právě pouze s očkováním. Upozornil na to server iDnes.cz 

10:51 - Středočeský kraj kvůli velkému počtu pacientů s covidem-19 povolá do nemocnic ambulantní lékaře. Během dneška je osloví, řekla dnes ČTK hejtmanka Petra Pecková (STAN).

10:34 - V pobytových sociálních službách na Vysočině, včetně domovů důchodců, projevilo zájem o očkování proti nemoci covid-19 téměř 90 procent klientů, celkem 3064 lidí. Podle statistik kraje dostalo přes 70 procent z těchto zájemců o očkování již první dávku vakcíny a více než polovina obě potřebné dávky. Na webu to uvedl krajský radní Jan Tourek (KDU-ČSL), který má na starost sociální věci.

9:49 - Sestry španělského krále Felipehi VI. Elena a Cristina čelí kritice, že se nechaly přednostně naočkovat proti covidu-19 ve Spojených arabských emirátech. Ženy vakcínu dostaly při návštěvě svého otce - bývalého krále Juana Carlose I., uvedla dnes španělská média. Sestry současného krále se podle svého vyjádření nechaly naočkovat, aby mohly volně cestovat a stýkat se s otcem, který trvale žije v Abú Zabí.

9:27 - Ve Zlínském kraji přibylo za středu 476 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o deset případů více než v úterý a o 72 více než minulou středu. Jde o nejvyšší denní přírůstek v kraji od 19. ledna, kdy bylo 502 nově nakažených, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

9:06 - V Praze přibylo ve středu 1633 prokázaných případů covidu. Je to asi o 400 méně než v úterý, ale o 139 víc než před týdnem. Úterní přírůstek po aktualizaci překonal 2000 a byl třetí nejvyšší za dobu epidemie. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Aktuálně má teď v Praze nákazu 19.567 lidí, což je nejvíc za dobu epidemie. Při lednovém a říjnovém vrcholu epidemie bylo v Praze nejvíc přes 13.000 nakažených.

8:55 - V Česku zemřelo od začátku epidemie nemoci covid-19 přes 21.000 lidí s potvrzenou nákazou novým koronavirem. Poslední tisíc úmrtí přibyl za šest dní. Denní nárůsty nově potvrzených případů jsou nadále vysoké. Ve středu přibylo 15.088 potvrzených případů covidu, o 1300 více než před týdnem. Byl to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

8:22 - Senát dnes bude schvalovat bonus k nemocenské při koronavirové karanténě. Lidé v nařízené karanténě by podle zákona, který v úterý večer schválila Sněmovna, by měli dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Návrh je prakticky shodný s původní vládní předlohou, kterou poslanci minulý týden nakonec neschválili ani s úpravami Senátu.

8:13 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 11.912 nových případů koronavirové infekce a 359 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI), který přesně před týdnem hlásil 11.869 nově infikovaných a 385 zemřelých po nákaze koronavirem.

8:00 - Nemocnice mají představitele krajů informovat o svých potřebách. Podle Blatného bude pomoc zdravotníků z ambulancí či zařízení jednodenní péče třeba po příští tři týdny, než počty nově nakažených začnou klesat, a další dva, kdy bude mít nynější vlna epidemie dozvuk v hospitalizacích. Zdravotníci mohou být povoláváni také do lázeňských zařízení, která by se mohla starat o lehké pacienty na doléčení, což by podle ministra lázeňský personál zvládal jen těžko.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři nemocnice

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 42 minutami

před 52 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy