Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejmladší oběť koronaviru v Česku: Zesnulé holčičce z Plzeňska bylo pouhých 8 let

Ilustrační obrázek.
Zdroj: Pixabay
smutná smrt
V pondělí 22. února v Česku zemřelo první malé dítě s koronavirem. Šlo o osmiletou holčičku, která pocházela z okresu Plzeň-sever. Vyplývá to z údajů uvedených na webu ministerstva zdravotnictví.

„Jedno dítě ve věku 0–⁠14 let, pozitivní na COVID-19, skutečně zemřelo. Více však vzhledem k ochraně osobních údajů a dle další platné legislativy sdělit nemůžeme,“ řekla pro CNN Prima News mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky Lenka Svobodová.

Zprávu o úmrtí dítěte mohli lidé zaznamenat i minulý rok v listopadu, kdy měl zemřít chlapec z Ostravska, avšak tato informace byla ihned stažena, neboť v souvislosti s covidem-19 v té době žádné dítě nezemřelo. Mohlo jít o chybu z důvodu přetížené nemocnice, která zadala špatná data.

V polovině prosince pak Česko obletěla zpráva o ženě nakažené koronavirem, které se narodilo mrtvé miminko. Po dvou týdnech však byla tato data ze statistiky stažena. „Došlo ke smazání záznamu o úmrtí ve věku 0 let, neboť se nejednalo o úmrtí, ale o porod mrtvě narozeného dítěte s covid-19. Toto mrtvě narozené dítě není započítáno mezi zemřelé,“ uvedla dříve mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová.

Přes 21 000 úmrtí

V Česku zemřelo od začátku epidemie nemoci covid-19 přes 21 000 lidí s potvrzenou nákazou novým koronavirem. Poslední tisíc úmrtí přibyl za šest dní. Denní nárůsty nově potvrzených případů jsou nadále vysoké. Ve středu přibylo 15 088 potvrzených případů covidu, o 1300 více než před týdnem. Je to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku letošního roku zemřelo s prokázaným covidem 9188 lidí, z toho 4739 v lednu a 3991 v únoru. Od začátku března přibylo do statistik zatím 458 případů.

Reprodukční číslo ve středu kleslo na 1,06 z úterních 1,09. Dostalo se tak na úroveň z poloviny února. Reprodukční číslo, které vyjadřuje průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního člověka, klesá v Česku pátý den v řadě.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy