Hlavní obsah

Evropská léková agentura začala posuzovat ruskou vakcínu Sputnik V 

Novinky, Alex Švamberk
Berlín
Aktualizováno

Výbor pro léky pro humánní medicínu (CHMP) při evropské lékové agentuře EMA začal posuzovat účinky ruské vakcíny proti koronaviru Gam-COVID-Vac známé jako Sputnik V, kterou vyvinulo ruské Gamalejevovo národní středisko pro epidemiologii a mikrobiologii. Žádost podala německá pobočka ruské firmy R-Pharm.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Vakcína Sputnik V

Článek

Rozhodnutí CHMP zrychleně posuzovat účinnost vakcíny vychází z výsledků laboratorních studií a klinických testů u dospělých, uvedl server Euroreporter. Tyto studie uváděly, že Sputnik V vede tělo k tomu, aby vytvářelo protilátky proti koronaviru a buňky, které napadají koronavirus, a mohou tak chránit před covidem-19.

CHMP, které je tvořeno nezávislými odborníky z členských zemí, pak dává doporučení, zda vakcínu schválit k použití, nebo ne. Rozhoduje se na základě účinnosti a podle toho, zda přínos převyšuje rizika. Schvaluje ji sama EMA. Pokud ji schválí, znamená to, že splňuje standardy EU ohledně efektivity, bezpečnosti a kvality.

Sputnik V nepotřebuje unijní registraci, ale jen dočasně

Koronavirus

Délka posuzování se předem odhadnout nedá, ale EMA pracuje u vakcín proti covidu ve zrychleném režimu, většinou podobná rozhodnutí přicházejí v řádu týdnů.

Ruská společnost R-Pharm dala už loni najevo zájem vyrábět vakcíny proti koronaviru, a to jak ruský Sputnik V, tak oxfordskou. Firmu vlastní Alexej Repik a má svou pobočku i v Německu.

50 milionů dávek Sputniku V do EU

Pokud EMA vakcínu schválí, Rusko by mohlo dodávat Sputnik V do Evropy od června. Celkem by mohlo jít až o 50 milionů dávek, což by stačilo pro deset procent obyvatel EU.

"Partnerství v oblasti vakcíny musí stát výše než politika a spolupráce s EMA je skvělým příkladem, který potvrzuje, že pandemii je možné porazit jen společným úsilím. Souhlas EMA umožní zajistit vakcínu Sputnik V pro 50 milionů obyvatel Evropské unie počínaje červnem 2021," sdělil agentuře TASS šéf šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF) Kirill Dmitrijev. RDIF se na výrobě očkovací látky podílí.

Ríšo, Veroniko, promiňte. Matovič se omlouvá za tajný nákup Sputniku

Evropa

Ruská vakcína Sputnik V dosáhla ve třetí a poslední fázi klinických testů účinnosti podle předběžných dat 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou zveřejnil lékařský časopis Lancet. Účinnost je vyšší než u oxfordské vakcíny, což může souviset s tím, že se používá dvou různých adenovirů jako vektorů. V druhé dávce je jiný nosič než v první. I jedna dávka snižuje riziko propuknutí vážné formy covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám