Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřela brněnská herečka Helena Kružíková, držitelka Thálie za celoživotní mistrovství

Herečka Helena Kružíková svým proslovem pobavila nejen moderátora Václava Moravce, ale i celé publikum foto:  Dan Materna, MAFRA

Brno - Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno na svých webových stránkách, podle rodiny zemřela herečka ve středu.
  14:17

Zemřel brněnský pěvec Pavel Kamas, držitel ceny Thálie

Kružíková se narodila v roce 1928 v Třebíči. Do brněnské činohry přišla v roce 1951 po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění a krátkém angažmá v Českém Těšíně. Její první rolí v Brně byla Bělena ve Strakonickém dudákovi.

Později hrála Kružíková třeba Lady Macbeth nebo postavu Matky ve stejnojmenné hře Karla Čapka. Poslední roli nastudovala v roce 1990 v inscenaci Tovje vdává dcery.

Herečka se věnovala také pedagogické práci, rozhlasové tvorbě a dabingu, za který získala Cenu Františka Filipovského. Příležitostně vystupovala v televizních inscenacích a ve filmech jako Škola otců, Tři přání, Vysoká zeď nebo První den mého syna.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.