Nejrizikovější cesta v dějinách papežství. František v Iráku navštíví vypálené město

Martin Novák Martin Novák
4. 3. 2021 15:07
Možná nejrizikovější cesta papeže v dějinách začne v pátek. František i přes pandemii koronaviru a hrozby útoku ze strany militantních islamistů navštíví Irák. Jako vůbec první hlava římskokatolické církve.
Cestu papeže do Iráku budou doprovázet extrémně přísná bezpečnostní opatření.
Cestu papeže do Iráku budou doprovázet extrémně přísná bezpečnostní opatření. | Foto: Reuters

V roce 2000 vyjednával o cestě do Iráku Jan Pavel II., s představiteli režimu prezidenta Saddáma Husajna se však Vatikán nakonec nedohodl. Do země se pak chystal Františkův předchůdce Benedikt XVI., ale sešlo z ní právě kvůli obavám z bezpečnosti.

Papež přijíždí do země, která má za sebou mnohaletou válku a řádění fanatiků z organizací al-Káida a Islámský stát. Tyto skupiny útočily na kostely i na irácké křesťany s cílem vyštvat je ze země. Skoro se jim to podařilo. 

Zatímco ještě v roce 2003 žilo v Iráku - hlavně v Bagdádu a na severu země - jeden a půl milionu křesťanů, nyní jich je kolem čtvrt milionu. Právě ty, kteří zůstali, chce František podle svých slov povzbudit a podpořit.

Irácká armáda a policie podniknou velké manévry, aby papeže před možným nebezpečím uchránili. Život v zemi se prakticky zastaví.

Extrémně přísná opatření

V době přistání i odletu hlavy církve se zastaví na bagdádském letišti veškerý provoz. Do ulic, kterými bude František projíždět v opancéřovaném voze, budou moct vstoupit lidé jen se speciálním povolením. Kvůli zajištění bezpečnosti a pandemii koronaviru se zúčastní František jen jediného shromáždění - mše pod širým nebem pro deset tisíc lidí ve městě Irbíl. Příchozí se musí podrobit přísné kontrole.

Papež navštíví na severu Iráku opuštěné křesťanské město Karakoš, zničené Islámským státem v roce 2014.
Papež navštíví na severu Iráku opuštěné křesťanské město Karakoš, zničené Islámským státem v roce 2014. | Foto: Jakub Plíhal

Papeže sice budou na cestě doprovázet jeho ochranka a také několik desítek příslušníků proslulé Švýcarské gardy, což je jakási vatikánská miniarmáda, nicméně organizace a provedení bezpečnostních opatření je v rukou irácké vlády a ozbrojených složek.

"Máme detailní plán bezpečnostních opatření ve všech městech, ve kterých se papež objeví," citují místní média nejmenovaného iráckého představitele. Dodal však, že vláda ani ozbrojené složky nemají informace o nějaké konkrétní hrozbě.

Zničené město

Františka podle iráckých médií budou střežit příslušníci elitní Zlaté divize irácké armády, vycvičené americkými specialisty. Právě Zlatá divize nesla před několika lety hlavní tíhu bojů irácké armády proti Islámskému státu v Mosulu.

Také do tohoto zničeného města František zavítá. Má navštívit kostel, který bojovníci Islámského státu zničili a místní křesťanské ho nyní opravují. V plánu je také zastávka v kdysi křesťanském městě Karakoš nedaleko Mosulu. Všichni jeho obyvatelé uprchli a Islámský stát pak výbušninami zničil bez výjimky všechny domy tak, aby nebyly obyvatelné. Opuštěné město duchů v roce 2017 navštívili reportéři Aktuálně.cz (videoreportáž a fotogalerii naleznete níže).

Kromě politiků se sejde papež v jihoiráckém Nadžafu také s muslimským duchovním Alím Sistáním, který je nejvyšším představitelem šíitského islámu v Iráku. Šíitští muslimové jsou v zemi nejpočetnější náboženskou komunitou.
Křesťané Irák opouštějí i kvůli tomu, že většina z nich má příbuzné v zahraničí, kde mají možnosti dosáhnout lepší životní úrovně a většího bezpečí. Zeměmi s velkými skupinami křesťanů pocházejících z Iráku jsou Spojené státy, Kanada, Austrálie, Německo, Švédsko nebo Norsko.

Video Aktuálně.cz: V křesťanském městě Islámský stát vypálil všechny domy a kostely

Ačkoliv se území ovládané Islámský státem v Iráku zmenšuje, do některých měst a vesnic se lidé po válce nevracejí. | Video: Martin Novák, Jakub Plíhal
 

Právě se děje

Další zprávy