Senátor STAN, ze kterého Fischera šlehne: Myslím si, že Sputnik je nejlepší vakcína na světě

04.03.2021 15:30

Senátor za STAN Michael Canov se ve své glose zastal ruských vědců. Podle něj jsou světovou špičkou. Učinil tak v souvislosti s diskusemi kolem ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Glosu přinesl server NeviditelnyPes.cz.

Senátor STAN, ze kterého Fischera šlehne: Myslím si, že Sputnik je nejlepší vakcína na světě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Canov se ve své glose odvolával na zprávu CNN Prima News, kdy podle všeho má prezident Miloš Zeman slíbenou od svého ruského protějšku Vladimira Putina dodávku ruské vakcíny Sputnik proti covidu-19. Prezidentovi Zemanovi by pak stačila certifikace vakcíny od Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

A právě s tím vyjádřil Canov souhlas. „Také by mi stačila certifikace od našeho SÚKL. Pouze doporučuji, aby se předem deklarovalo, že touto vakcínou budou očkováni jen ti, co chtějí být, či se nebojí být očkováni právě touto vakcínou,“ sdělil Canov, jenž je senátorem za STAN. Od STAN se v senátorských volbách dočkal podpory i diplomat a někdejší kandidát na prezidenta Pavel Fischer, jehož postoj je vůči Rusku dlouhodobě velmi odtažitý. Ve stejném senátorském klubu však oba pánové nejsou, Fischer totiž do žádného nevstoupil.

Podle jeho slov je možné, že Rusko hraje hru, že se chce domluvit s jednotlivými zeměmi a ne s EU jako celkem. „Ale tady jde o desetitisíce životů českých lidí, o statisíce nemocných a o miliony těch, kterým lockdowny ničí životy, o kriminál ve vlastním bytě, obci a okresu. A já osobně, čerpajíc informace ze všech možných dostupných zdrojů, si dokonce si myslím, že je vakcína Sputnik V objektivně nejlepší na světě,“ míní Canov.

On sám o kvalitě ruské biochemické vědy vůbec nepochybuje. „Dějiny chemie (v celé její šíři), které léta studuji, to jasně dokazují již několik staletí, a jen tak pro zajímavost, z posledních šesti, před pár lety vyrobenými chemickými prvky, tři nesou jména po ruských vědcích či dokonce po hlavním městě 114 Flerovium, 115 Moscovium a 118 Oganesson. Proč asi? Protože ruští vědci jsou světovou špičkou, tak to prostě, bez ohledu na ideologii, je,“ uzavřel.

Jiní senátoři za hnutí STAN naopak tvrdí, že ruská vakcína je předmětem hybridní války proti Evropské unii, senátor Pavel Fischer v tomto duchu dokonce rozhořčeně psal dopis prezidentu Zemanovi.

Senátor Michael Canov, dlouholetý starosta Chrastavy v Libereckém kraji, působil současně mnoho let jako gymnaziální profesor chemie. A o svou vědu se zajímá skutečně vášnivě, jak je patrné z jeho koníčku, neboť senátor sbírá Mendělejovy tabulky prvků v různých jazycích a jazykových mutacích. V roce 2014 jich měl 500. Tehdy o jeho sbírce psal mimo jiné server iDnes.cz. Dnes je na webových stránkách zveřejněno 553 „kousků“.

„Sbírka asi nikdy nebude zcela kompletní, protože na světě existuje asi šest tisíc jazyků, nářečí a dialektů, v každém z nich může být tabulka vyvedena. Ale pozor, vlastní názvy mají méně rozvinuté jazyky či jazyky menšin zpravidla jen pro železo, zlato, stříbro a měď, někdy i pro síru, olovo, cín a rtuť. Lidé je objevili v dávných dobách a používali je, ještě když se jejich jazyk vyvíjel samostatně. Názvy pro další prvky nemají, respektive je převzali z jazyků kolonistů či dalších majorit, které jejich území jazykově ovládli,“ nechal se tehdy slyšet Canov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…