Americké padlí angreštu: jak mu předcházet

Americké padlí angreštu, označované stále častěji jako hnědé padlí nebo hnědé padlí angreštové, je rostlinné onemocnění, které způsobuje parazitická houbaSphaerotheca mors-uvae. Ta přezimuje ve formě podhoubí nebo plodniček na napadených částech rostlin (hlavně pupenech) a v sezoně se šíří nepohlavními výtrusy. Šíření padlí napomáhá vyšší vzdušná vlhkost, vyšší teploty a nevyvážená výživa angreštů (zvláště přehnojení dusíkem). Hostiteli a zdroji infekce mohou být nejen angrešty, ale i rybízy (hlavně rybíz černý).

Jak chránit rybízy před vlnovníkem rybízovým

Hnědé padlí na listech černého rybízu
Info ikona

U černého rybízu (Ribes nigrum) má nákaza hnědým padlím jiný průběh než u angreštu – postihuje především vegetativní vrcholy letorostů, a to až v době sklizně nebo po ní. 

Foto: Shutterstock

Co způsobuje hnědé padlí angreštové 

Původce padlí způsobuje zpočátku bělavé, později hnědé povlaky mycelií na plodech, listech a letorostech angreštů a černých rybízů. Napadené plody nerostou, špatně vyzrávají, zůstávají tvrdé, chuťově nedobré a opadávají. Listy angreštu rovněž opadávají a letorosty zaostávají v růstu, deformu se a často odumírají. Keře sice opětovně obrůstají, ale nový obrost nestíhá do zimy dostatečně vyzrát, a rostliny jsou pak náchylnější k namrzání.

Kadeřavost broskvoní: kdy, jak a čím stromy chránit

Preventivní ochrana proti hnědému padlí 

Preventivní ochranou před hnědým padlím je především výběr odolných odrůd angreštu ('Zlatý fík', 'Darek', 'Karát', 'Karmen', 'Remarka', 'Martlet' nebo 'Prima'). Dalším předpokladem je otevřenévýhřevné a osluněné stanoviště (angrešt snáší ale i polostín) se středně těžkou hlinitou půdou. Důležité je rovněž udržování vzdušných korun keřů a stromků (průklest provádějte už po sklizni – hlavní větve zkraťte na 6 pupenů, postranní na 3 pupeny a zahušťující výhony odstraňte), vyrovnaná výživa (nepřehnojování dusíkem) a rychlá likvidace napadených částí angreštu. 

Chemická ochrana vůči padlí americkému 

V lokalitách s pravidelným nebo zvýšeným výskytem hnědého padlí je však třeba zasáhnout od počátku vegetace i pomocí chemických přípravků. Angrešty se preventivně ošetřují před květem (angrešt kvete od dubna), po odkvětu a po sklizni. Použít lze přípravek Discus (jen na angrešty), Kumulus WG, Sulfurus, Thiovit Jet, Topas 100 EC nebo Zato 50 WG, určitý ochranný účinek má i Biool, Bioton nebo Bioan.

Nové jahodiště: kde a jak ho na zahradě založit

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada