TOPlist

Porsche Taycan Cross Turismo oficiálně: luxusní čtyřkolka na elektřinu

porsche taycan cross turismo 3

Porsche představilo nový přírůstek do svého portfolia elektromobilů v podobě praktičtější verze sedanu Taycan. Nový Taycan Cross Turismo sice není úplně rodinné MPV, ale větší kufr, více prostoru pro cestující na zadních sedačkách a vyšší světlá výška z něj dělají solidní vůz třeba pro chataře, kteří chtějí svoji rodinu do víkendového sídla dopravit co nejrychleji.

Nové Porsche bude dostupné celkem ve čtyřech variantách, které se budou lišit výkonem i výbavou. Konkrétně půjde o Taycan 4 Cross Turismo, Taycan 4S Cross Turismo, Taycan Turbo Cross Turismo a Taycan Turbo S Cross Turismo. Všechny budou shodně mít dvojici elektromotorů, pohon všech čtyř kol, stejnou baterii, prosklenou panoramatickou střechu a v neposlední řadě palubní multimediální a navigační systém s podporou Apple Car.

porsche taycan cross turismo 2

Výrazným designovým prvkem je také plastové krytí blatníků, prahů a nárazníků, které chrání choulostivé části vozu při jízdě po nezpevněných cestách. Na nich pomůže také adaptivní vzduchové odpružení, které v Gravel režimu dodá dalších 10 mm světlé výšky navíc ke 20 mm, o které sedí novinka výše než standardní Taycan.

Vrcholná verze Taycan Turbo S Cross Turismo zrychlí z 0 na 100 km/h za 2,7 vteřiny, což je jen o 0,1 vteřiny méně než klasický Taycan. Modelu Turbo Cross Turismo zabere stejný úkon 3,1 vteřiny, v případě Taycanu 4S Cross Turismo a 4 Cross Turismo to z nuly na stovku potrvá 3,9, respektive 4,8 vteřiny.

porsche taycan cross turismo 1

Všechny modely budou samozřejmě plně na elektrický pohon, přičemž by shodně měly disponovat sestavou 800V baterií Performance Battery Plus, která má kapacitu 93,4 kWh. Přesné údaje o dojezdu jednotlivých verzí si ale Porsche zatím nechává pro sebe.

Podobně jako u klasického Taycanu bude bohatý seznam příplatkové výbavy, v němž nebude chybět dodatečné offroad krytí, prémiový audiosystém Bose, head-up displej nebo masážní sedadla. Široké budou i možnosti přizpůsobení vzhledu, od exteriéru přes interiér až po kola.

https://www.youtube.com/watch?v=XCobPwoNCfk&ab_channel=Porsche

Podívejte se na záznam streamu, na kterém bylo nové Porsche představeno

Vedle nového automobilu představila značka také dvojici prémiových elektrokol – jedním je eBike Sport určený do města a na zpevněné povrchy, druhým pak eBike Cross pro ty, kdo se rádi vydávají do terénu. K dispozici pro ně bude i speciální zadní držák na Taycan Cross Turismo, který pojme až tři kola a umožní i s nimi otevírat víko kufru. Základní model Taycan 4 Cross Turismo bude v USA startovat na 90 900 USD, u nás tak po přepočtu a přičtení DPH můžeme očekávat částku přibližně 2,4 milionu Kč.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku