Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Tři rány Babišovy: Po lockdownu žádné rozvolnění, povinný homeoffice a nová hygienička

Andrej Babiš
Zdroj: Profimedia
covid-19
Lidé by podle premiéra Andreje Babiše neměli počítat s rozvolněním protiepidemických opatření po ukončení nynějších omezení. Případné uvolnění bude záviset na dodržování restrikcí a na postupu očkování, situace to zatím neumožňuje. Zároveň se premiér vyjádřil o možném povinném home office a na místě hlavní hygieničky bude brzy sedět někdo jiný.

Andrej Babiš tak dnes odpověděl ve Sněmovně na dotaz pirátského poslance Martina Jiránka, co vláda plánuje po ukončení nynějšího třítýdenního lockdownu. Žádný plán Babiš nesdělil. "My určitě rozvolňovat nebudeme, není na to důvod," řekl premiér. Chtěl by, aby se život v Česku co nejdříve vrátil do normálu. Podle něj je nejprve třeba snížit nárůst nakažených a počet hospitalizovaných s koronavirem

"Něco slibovat skutečně nechci, protože jsme slibovali už mockrát," uvedl Babiš. "Ani nechci dávat nějaké predikce. Nejsem schopen tady říkat nějaká konkrétní čísla. Zkrátka ta predikce není možná," řekl. Pokud Piráti vědí přesně, co se stane, měli by to sdělit, uvedl premiér. "Potřebujeme odlehčit českému zdravotnictví. A podle toho, jak se to vyvine, budeme reagovat," dodal.

Práce z domu jako povinnost

Před poslanci pak navíc premiér řekl, že bude povinná práce z domova. Ministr vnitra Jan Hamáček už v pondělí informoval o tom, že vláda projednává plošné nařízení o povinném home office. Ministerstva teď mají za úkol připravit seznamy těch pracovišť, kterých by se nařízení mělo týkat.

Nová hlavní hygienička

Novou hlavní hygieničkou bude ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, uvedla dnes Česká televize s odvoláním na premiéra. Nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou vystřídá Svrčinová podle premiéra v polovině března. Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví.

O tom, že se uvažuje o výměně hlavní hygieničky, informoval po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný Babiš o víkendu vyjádřil nespokojenost s prací některých vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy