Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Galerie výtvarného umění v Ostravě představí tvorbu Václava Rodka. Zatím jen online

Václav Rodek - Aristotelův Kaleidoskop. foto: GVUO

OSTRAVA - V Ostravě se zatím v online prostředí divákům předvede malíř Václav Rodek. Výstava si dala za cíl udělat průřez jeho tvorbou, kterou autor bere téměř jako filozofické rozjímání. Online zahájení výstavy se uskuteční 9. března.
  18:00

Výstava Metakódy představuje bez mála dvacet převážně velkoformátových pláten ostravského malíře Václava Rodka od roku 2008 až do současnosti. Koncipovaná je jako průřez umělcovou tvorbou a pokouší se ukázat široké spektrum jeho malířského uvažování. Většina děl pochází z umělcova ateliéru, několik bylo zapůjčeno ze soukromých sbírek.

Václav Rodek - Horror Vacui.
Václav Rodek - Metakódy.

„Václav Rodek skrze rozličné mechanismy malířské práce krouží kolem témat vnímání, vidění, zpochybňování a tázání se po realitě. Umanutě zkoumá subjekt-objektový vztah a zjišťuje, že tento vztah definovat jako model s vyzkoumatelnými parametry ani nelze,“  vysvětluje Jaroslav Michna, kurátor výstavy.

„Spolu s ním jsme tak vrháni do členitého terénu vizuálních i obsahových vrstev. Malba je mu doslova filozofickou prací. Témata, s nimiž pracuje, tedy mytologie, či filozofická paradigmata, nejen studuje, ale rozličně je kóduje a reinterpretuje,“ dodává.

Autor: