Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Bude to běh na dlouhou trať,“ tvrdí budoucí hlavní hygienička. A má za sebou první přešlap

Aktualizováno -
4. března 2021
23:25
Autor: ČTK - 
4. března 2021
19:17

Stanovit maximální limity, kolik kontaktů lidí nakažených koronavirem mají vytrasovat hygienici, by chtěla budoucí nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Více pomoci s trasováním mají podle ní callcentra. Řekla to dnes ČTK. V polovině března má Svrčinová, dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice, ve funkci vystřídat nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Pozornost si Svrčinová zasloužila navečer na sociálních sítích, kde se mimo jiné příspěvek z jejího profilu, který má rasistický postext.

Hygienici podle ní musí hlavně trasovat a důsledně dohledávat kontakty. „Jsem systematik, plánovač. Kolegové už jsou vyčerpaní, takže by chtělo nastavit, kolik maximálně vytrasuje ta 'hygiena',“ uvedla Svrčinová. Nedělá si iluze o tom, že by na hygienických stanicích, kde mají přírůstky i více než 1500 případů covidu-19 za den, byli schopni vše vytrasovat. „Vyberou se ty nejdůležitější případy, což pro mě jsou teď mutace, které by měli trasovat hygienici, a ten zbytek budou muset trasovat callcentra. Ten mechanismus se musí nastavit,“ řekla ČTK. Konkrétní hygienická stanice by podle ní měla vědět, kolik kontaktů musí vytrasovat ve všední dny a kolik o víkendu. „Aby ti lidé měli také čas si vydechnout,“ uvedla Svrčinová. Podle ní by případné další personální posilování hygieniků bylo finančně velmi náročné. Pomoci by naopak mohlo větší využívání sebetrasování.

Za důležité považuje Svrčinová rovněž rychlé očkování. „Čím rychleji se bude očkovat, tím lépe,“ uvedla. Dodala, že se vliv očkování jednoznačně ukazuje u zdravotníků, kde výrazně poklesla nemocnost a začíná už se projevovat i ve skupině seniorů nad 80 let.

Bude to běh na dlouhou trať, situace je opravdu hodně špatná,“ zhodnotila aktuální stav Svrčinová. Podle ní nelze očekávat, že se podaří epidemii zvládnout během deseti dnů. „To bude pozvolný pokles, hodnota R je ještě pořád nad jedna, i když jde trochu dolů. Bude to dlouhodobý proces,“ míní Svrčinová. Domnívá se, že urychlit nelze ani rozvolňování, které bude nutné dělat krok po kroku.

Rezervy vidí i v informovanosti veřejnosti. „Neustále mě překvapuje, kolik lidí má triviální dotazy ve vztahu ke covidu, a to už s tím jsme rok,“ doplnila Svrčinová. Zároveň za významnou považuje například spolupráci s velkými podniky a podnikatelskými svazy. „Zjišťujeme, že lidé se ani tak nenakazí v práci, kde jsou opatření nastavená, ale tím, že jedou tři čtyři kolegové v autě bez respirátorů,“ řekla. Poukázala i na další drobná opatření, která by lidé mohli dodržovat. Například naučit se v obchodě otřít si madlo vozíku. „Obchodníci vozíky dezinfikují, ale jak často? Ne po každém klientovi,“ uvedla Svrčinová. Podle ní by proto bylo vhodné lidem poskytnout jednoduché návody, kterým každý porozumí.

Rasistický vtip na Facebooku

Na facebookové stránce Svrčinové byl loni v říjnu sdílen příspěvek, který dnes romská organizace Romea na twitteru označila za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu ČTK Svrčinová.

Vtip, který se objevil na Facebooku Pavly Svrčinové Vtip, který se objevil na Facebooku Pavly Svrčinové | reprofoto Facebook

„Nic takového není v mém vlastním přesvědčení a rozhodně tyto pocity žádné nemám, že bych byla rasistka,“ uvedla večer v pořadu České televize Události, komentáře. Odmítavě se k příspěvku na twitteru vyjádřil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Babišovo vyjádření ČTK zjišťuje.

ČTK dnes řekla, že svůj profesní postup jako satisfakci nevnímá. V nové funkci chce podle svých slov hlavně pracovat.

„Když se to rozhodlo a seděli jsme s mužem, tak jsem mu říkala, že nejvíce by to asi potěšilo moji mámu. Moje maminka byla velmi uznávaný ostravský hygienik. Já jdu pracovat, už si nepotřebuju budovat nějaké ego v mém věku,“ uvedla Svrčinová.

Domnívá se, že významných profesních úspěchů už dosáhla. „Myslím si, že jsem jediný hygienik, který se kdy dostal do pracovního poměru u Evropské komise. Navíc jsem byla z regionu, kolegové, co tam se mnou pracovali, byli všichni z centrálních orgánů,“ řekla ČTK Svrčinová, která zároveň přednáší i na Ostravské univerzitě.

Hygienička čelila značné kritice loni v létě. Hygienici tehdy s okamžitou platností rozšířili protiepidemická opatření na celý Moravskoslezský kraj. Do té doby omezení platila jen v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Právě rychlost zavádění opatření se stala předmětem kritiky. Před sídlem hygieniků se tehdy dokonce objevily kritické nápisy jako „Nejste Bohové“. V reakci na opatření se v Ostravě konala demonstrace.

„Byla chyba na mé straně, že to (zavádění omezení) bylo rychlé. Vždycky jsme ale byli učeni rychle a efektivně zasáhnout. Vzala jsem si z toho poučení. Myslím, že každá chyba by měla vést k tomu, že člověk má nějakou sebereflexi,“ podotkla Svrčinová. Dodala, že s obdobnou situací, jako je nynější pandemie covidu-19, se dosud nikdo z hygieniků nepotkal. „V tom zatížení a stresu jsme stále jenom lidé, nejsme stroje nebo roboti,“ uvedla.

Za dobu pandemie bude Svrčinová už třetí hlavní hygieničkou. Vláda loni v březnu na samém počátku šíření choroby v České republice odvolala tehdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že nezvládla svoji práci a svoji pozici. Řízením úřadu byla místo Gottvaldové pověřena tehdejší ředitelka středočeské hygienické stanice Rážová, kterou vláda do funkce definitivně jmenovala v červnu. „Jdu pracovat, jdu řešit problém. A jestli tam vydržím déle nebo nevydržím... já už jsem v takovém věku, že se můžu chystat do důchodu,“ dodala Svrčinová.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa