Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Dojemný pohřeb principála Jaromíra Joo obrazem: Cirkus byl, cirkus je, cirkus bude...

Dojemný pohřeb principála Jaromíra Joo obrazem: Cirkus byl, cirkus je, cirkus bude...
Zdroj: Se svolením Zdeňka Dvořáka/Martin Procházka/koláž eXtra.cz
+ Dalších 11 fotografií
Pohřeb
Po velmi dlouhém a vyčerpávajícím boji podlehl koronaviru oblíbený cirkusák Jaromír Joo (†65). Komorní pohřeb, kterého se zúčastnila rodina a kolegové, se konal 5. března v kapli v Horních Počernicích od jedné hodiny odpoledne.

S principálem cirkusu Jo-Joo Jaromírem Joo se přišla rozloučit nejen jeho rodina, ale také kolegové z branže. Dojemný pohřeb se konal v pátek odpoledne na hřbitově v Horních Počernicích a ti nejbližší se s Jaromírem mohli rozloučit přímo v kapli. Kvůli vládním nařízením se tam ale vešlo pouze patnáct lidí, přičemž všichni na sobě museli mít respirátor nebo roušku. Známý chovatel šelem byl uložen do rodinné hrobky a na náhrobku nechala rodina vyrýt jeho podobiznu i dojemný citát vztahující se k jeho celoživotnímu povolání: 'Cirkus byl, cirkus je a cirkus bude, cirkus je zkrátka věčný, cirkus je poslední romantika na světě.'

Pohřeb jedné z největších postav českého cirkusu byl i přes koronavirová opatření majestátní. Lidé se začali scházet již v půl jedné odpoledne. Na chodníku, který byl lemovaný věnci a květinami, byl rozprostřený zelený koberec a na něm decentně nasypané okvětní lístky růží. Podkresová hudba hrála nejen české, ale také zahraniční písně, ovšem jedna z nejdojemnějších byla jednoznačně „Už z hor zní zvon” od zesnulého Karla Gotta (†80). Zarmoucení byli všichni, kteří se pohřbu účastnili, ovšem pro rodinu musela být situace nejhorší. To šlo ostatně vidět, když házeli květiny do hrobu a naposledy se se svým manželem, otcem nebo dědečkem a strýcem loučili.

Odešel předčasně

O svůj život bojoval Jaromír Joo statečně téměř dva týdny, ale po vyčerpávajícím boji s koronavirem ho nakonec v pětašedesáti letech prohrál. Dne 20. února se dozvěděla tuto smutnou novinku veřejnost. „S bolestí v srdci oznamujeme všem příbuzným, přátelům a známým, že nás opustil náš drahý a milovaný manžel, tatínek, bratr, tchán, strýc, dědeček, švagr, bratranec, synovec a kamarád pan Principál Jaromír Joo,“ stálo na parte. Jaromír po sobě zanechal ženu Marcelu, dvě děti Patrika a Marcelu a také vnoučata Patrika, Jaromíra, Daniela, Marcelinku a Rafaela.

Hvězdný Jaromír

Jaromír Joo se už od dětských let věnoval tréninku v cirkusové manéži, především žonglování a provazochodectví. Během působení v Československých cirkusech a varieté byl zařazen jako artista již zmíněných disciplín. Procestoval všechny kontinenty světa. Vystupoval v mnoha talkshow, televizních pořadech a diskusích a spolupracoval s věhlasnými jmény české kulturní scény jako například Boleslav Polívka (71), Jan Kraus (67), Karel Šíp (75), Waldemar Matuška (†76) a s dalšími.

Po sametové revoluci Jaromír Joo navázal na rodovou tradici a založil svůj podnik, který od roku 1996 brázdí naši zem pod názvem Cirkus Jo-Joo. Nejen v něm svou práci zasvětil dlouhodobému koncepčnímu tréninku zvířat, především šelem, při kterém razil heslo cukru a trpělivosti. Jeho vztah ke zvířatům byl unikátní v celosvětovém měřítku.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy