Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Biatlonisté byli ve štafetě v Novém Městě desátí, favorizované Norsko bylo až třetí

Michal Krčmář na trati mistrovského štafetového závodu. foto: Petr Slavík/český biatlon

Nové Město na Moravě - Čeští biatlonisté skončili na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě ve štafetě desátí. Vyhráli Němci před Rusy. Favorizovaní norští reprezentanti, kteří před dvěma týdny získali titul na mistrovství světa, museli na tři trestné okruhy a obsadili třetí místo.
  17:34

Českou štafetu výborně rozběhl Michal Krčmář, který předával jako třetí s odstupem 6,4 vteřiny za Němci. „Trochu mě mrzí, že jsem to Ondrovi nepředal, aby mohl jet víc v kontaktu, ale jsem spokojený. Od začátku jsem závodil a myslím, že jsem vydržel se silami až do cíle. Na střelnici se mi to taky docela povedlo,“ řekl Krčmář.

Závod Světového poháru v biatlonu - štafeta 4x6 km ženy, 4. března 2021 v Novém...
Markéta Davidová během ženské štafety.

Na druhém místě běžel loučící se Ondřej Moravec, který ve svém posledním týmovém závodě musel po první střelbě na jedno trestné kolo, a propadl se na dvanáctou příčku. „No, zase to byly rány vpravo, to je nemoc už od Oberhofu. To jsou chyby a nevím, co s nimi. Dva měsíce s tím laboruju,“ krčil šestatřicetiletý veterán rameny.

Druhou střelbu zvládl Moravec mnohem lépe a přiběhl jako desátý. Milan Žemlička začal třetí úsek pádem ještě na stadionu. „Jak to bylo nerovný, tak jsem si stoupl patou mimo vázání a poroučel se k zemi. Ani jsem nemrkl a už jsem ležel,“ uvedl. „Pro mě to je pořád o sbírání zkušeností. Na trati i střelnici to bylo obrovsky těžký. Učím se.“

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Nawrath) 1:12:28,1 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Rusko (Chalili, Jelisejev, Loginov, Latypov) -1:21,7 (0+8), 3. Norsko (Laegreid, Dale, T. Bö, J. T. Bö) -1:33,2 (3+9), 4. Slovinsko -2:13,2 (0+8), 5. Francie -2:14,7 (4+9), 6. Rakousko -2:17,0 (0+5), ...10. ČR (Krčmář, Moravec, Žemlička, Václavík) -4:21,6 (1+11).

První desítku už domácí biatlonisté udrželi, Adam Václavík proběhl cílem šest sekund před švédským finišmanem.

Kvarteto Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer a Philipp Nawrath vybojovalo první štafetový úspěch pro Německo po více než čtyřech letech. Druhé Rusy porazilo o 1:21,7 minuty.

Obrovské selhání Émiliena Jacquelina připravilo o stupně vítězů Francouze, kteří se do posledního úseku drželi na druhém místě. Trojnásobný mistr světa však na své první střelbě trefil z osmi ran až tu poslední a musel absolvovat čtyři trestné okruhy. Francouzi byli nakonec pátí.

O víkendu vyvrcholí první ze dvou zastávek SP na Vysočině sobotními sprinty a nedělními stíhacími závody žen i mužů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!