Školní knihovna a kreativní laboratoř v jednom. České studio Perspektiv navrhlo v Praze prostor, kde se pojí teorie s praxí

Filip HouskaFilip Houska

perspektiv-knihovna

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Pohled na novou knihovnu ve škole International School of Prague

0Zobrazit komentáře

I když se většina znalostí a poznání přesouvá do onlinu, fyzické knihy stále mají své kouzlo. O to víc, když jsou nabízeny ve stylových prostorách, do nichž lze za normální situace zavítat a tituly si před koupí nebo zapůjčením pečlivě osahat. Podobně nad tím smýšlí i architektonické studio Perspektiv, které moderně přepracovalo knihovnu v International School of Prague v pražských Nebušicích.

České studio Perspektiv má za sebou už řadu realizací. V minulosti jsme například psali o návrhu první pobočky luxusního coworkingu Base nebo dřevostavbě, ve které má sídlit společnost GoPay. Právě na kanceláře pohlíží architekti pod vedením Martina Stáry jako na stále důležitý segment, který jen tak nezanikne, ačkoliv akcelerované firemní přesuny na home office svědčí o opaku.

Nyní ale tato architektonická kancelář zabrousila do jiných vod a navrhla novou podobu školní knihovny pro International School of Prague (IPS), ve které udělala výrazné změny z hlediska celkové prosvětlenosti a rozmístěnosti skříní i míst pro odpočinek. Svými slovy vytvořila „inspirativní prostor inovačního a vzdělávacího centra, jež reflektuje požadavky měnícího se světa“.

studio-perspektiv-international-school-of-prague_6

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Prim hraje prosvětlenost a rozmístěnost polic i sedaček

studio-perspektiv-international-school-of-prague_9

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Oranžové i modré sedačky pro nabourání interiérové monotónnosti

Ačkoliv je knihovna stěžejním bodem nového prostoru, rozkládajícího se na ploše okolo 860 metrů čtverečních, Perspektiv k ní přidalo i studovnu a workshop s integrovaným pobytovým schodištěm. Prakticky tak spojilo několik míst do jednoho, které je nyní komplexnější a pro studenty dostupnější. Na novince ostatně spolupracovalo i se specialisty na tvorbu knihoven z Velké Británie.

„Díky blízkému vztahu s agilním vedením školy se nám podařilo realizovat odvážnou a silnou vizi konceptu ,new learning‛. Cílem bylo přinést maximum vizuální transparentnosti a navrhnout vybavení s důrazem na různorodou ergonomii dětí,“ říkají spoluzakladatelé studia Martin Stára a Ján Antal.

V hlavní roli je flexibilita, kterou lze poznat i díky tomu, že knihovní regály mají kolečka nebo že police lze variabilně skládat. Jisté volnosti má pomáhat i akustický a světelný komfort, přičemž zvukové panely jsou tvořeny v podobě papírových vlaštovek, které doplňuje reprodukce labyrintu z knihy Ptačí sněm od Petra Síse.

Pro rozvoj kreativity a praktických schopností pak byla v nové knihovně vybudována i dílna, kde mohou studenti využívat 3D tiskárny, laserové řezačky nebo CNC frézy. Smyslem této výstavby má být propojení teoretických znalostí (knihy) s těmi praktickými (manuální práce).

Obecně pak nový prostor působí velmi minimalistickým dojmem, což je dnes v trendu, a sází hlavně na přehlednost a volnost. Jako dominantu tohoto zázemí architekti zvolili pobytové schodiště s obkladem z dubové dýhy, který má ideálně doplňovat jinak bílo-hnědé pojetí všude okolo. Pro narušení monotónnosti byly zvoleny barevné sedáky.

Nové dílo studia Perspektiv tak jasně ukazuje, že knihovny nejsou mrtvé a staré dobré knihy tady s námi stále budou. Buď ve formě zcela nových titulů pro zakoupení, nebo v podobě ošuntělejších kusů, které mají onen ikonický zápach a řadu milovníků knih baví více. Za zmínku stojí i projekty Knihobot nebo Reknihy, které naopak sází na sdílení knih.

studio-perspektiv-international-school-of-prague_1

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Denní svit se dovnitř dostává přes několik okenních bloků

studio-perspektiv-international-school-of-prague_2

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Zásoby knih doplňují i známé technologie

studio-perspektiv-international-school-of-prague_3

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Regály na knihy lze díky kolečkům libovolně přesouvat

studio-perspektiv-international-school-of-prague_4

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Symbol autora Petra Síse na pozadí

studio-perspektiv-international-school-of-prague_5

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Pohled z horního patra, kam se lze dostat přes masivní schodiště

studio-perspektiv-international-school-of-prague_7

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Horní odpočinkový lounge

studio-perspektiv-international-school-of-prague_8

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Místo pro čtení knih a relaxaci

studio-perspektiv-international-school-of-prague_10

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Lobby

studio-perspektiv-international-school-of-prague_11

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Dominantní pobytové schodiště

studio-perspektiv-international-school-of-prague_12

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

V „laboratoři“, kde lze pilovat praktické schopnosti

studio-perspektiv-international-school-of-prague_13

Foto: Studio Flusser/Perspektiv

Na jedné straně prosvětlená knihovna, na straně druhé „temnější“ kreativní prostor

Diskuze (0)

Novinka

Anonym