Hlavní obsah

V EU se může používat bamlanivimab, v Česku se s ním už léčí

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Poradní výbor Evropské lékové agentury (CHMP) vydal v pátek doporučení pro léčbu plicní choroby covid-19 bamlanivimabem i kombinací bamlanivimabu s etesivimabem. V obou případech jsou to léčiva od firmy Eli Lilly využívající monoklonálních protilátek. Mohou se používat u nemocných, kteří nejsou na kyslíku a hrozí u nich riziko vážného průběhu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lék bamlanivimab pro léčbu covid-19

Článek

Doporučení vydané CHMP umožňuje členským zemím používat nouzově bambanivimab samostatně i v kombinaci s etesimivabem u pacientů nad 12 let. Podmínkou je, že nedostávají kyslíkovou podporu a hrozí, že u nich bude mít covid-19 vážný průběh. Jde o lidi, kteří trpí nějakou jinou nemocí, nebo jsou po transplantaci.

V USA schválili kombinaci léků od firmy Eli Lilly pro léčbu koronaviru

Amerika

Verdikt umožňuje využít těchto monoklonálních protilátek, i když je Evropská léková agentura ještě neschválila.

„Dnešní doporučení CHMP je dalším důležitým milníkem v naší snaze rozšířit na světě přístup k terapii pomocí protilátek u pacientů s covidem-19. Poskytuje více zemím EU, aby používali léčbu, která může zachránit více životů,“ přivítal David A. Ricks, ředitel farmaceutické firmy Eli Lilly, rozhodnutí.

Dodal, že doporučení CHMP podporuje závěry vlastního výzkumu firmy ohledně účinnosti léku. „Doufáme, že tento názor urychlí posuzování a schvalování zejména v nízko a středně příjmových zemích, kde je Lilly připraven poskytnout balení za výrazně redukovanou cenu nebo zdarma.“

Česko objednalo 14 200 balení léku od Eli Lilly

Koronavirus

Česká republika objednala 14 200 balení tohoto léku, prvních pět set dorazilo na konci února a první pacientka v Thomayerově nemocnici ho dostala 26. února. Šlo o ženu s rakovinou prsu.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

Bamlanivimab se mohl pacientům podávat i bez doporučení EMA na základě povolení ministerstva zdravotnictví, protože ho k nouzovému použití schválil státní úřad pro kontrolu léčiv. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví se lék nesmí podávat později než tři dny od pozitivního testu na koronavirus a později než sedm dní od propuknutí příznaků.

Lék brání viru v replikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám