Hlavní obsah

Boeing 737 MAX měl v USA problémy s motorem

Washington

Letecká společnost American Airlines v pátek oznámila, že stroj Boeing 737 MAX, který mířil z Miami do New Yorku, ohlásil nouzovou situaci poté, co kapitán vypnul jeden z motorů kvůli potenciálnímu mechanickému problému. Letadlo podle společnosti bezpečně přistálo. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že se bude událostí zabývat, informovala agentura Reuters.

Foto: AP

Boeing 737 MAX American Airlines

Článek

Stroji na vnitrostátním letu s 95 cestujícími a šestičlennou posádkou se podařilo bezpečně přistát na letišti Newark Liberty, upřesnily aerolinky.

Problém podle nich mohl způsobit tlak oleje v motoru nebo kontrolka. Dopravce upřesnil, že potíže nezapříčinil stabilizační systémem MCAS, který je spojován s dvěma tragickými haváriemi Boeingů 737 MAX v letech 2018 a 2019.

Nový boeing v Etiopii poslal sporný stabilizační systém střemhlav dolů hned dvakrát

Svět

Letadla Boeing 737 MAX byla celosvětově odstavena od března 2019 kvůli dvěma nehodám, při nichž zahynulo v Indonésii a Etiopii dohromady 346 lidí. Klíčovou roli při nich sehrál právě software stabilizačního systému MCAS.

Automatický systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj do střemhlavého letu a posádka ho nedokázala vybrat.

Americký Federální úřad pro letectví v listopadu minulého roku schválil změny, které Boeing na stroji provedl, a v prosinci se Boeing 737 MAX vrátil znovu na oblohu. Novou certifikaci letadlu udělili regulátoři i v dalších zemích a zpět v provozu už je podle agentury Bloomberg více než sto letadel Boeing 737 MAX.

Boeing 737 MAX může zpět do oblak

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám