Čína se napojí na Evropu podmořským kabelem. Západ se bojí špionáže

Podmořský kabel je dlouhý 12 tisíc kilometrů. Vynoří se ve francouzském přístavu Marseille.

Podmořský kabel je dlouhý 12 tisíc kilometrů. Vynoří se ve francouzském přístavu Marseille. Zdroj: Profimedia

Pod mořskou hladinu se kabel zanoří v Pakistánu a vynoří se až v Evropě.
Prodejna Huawei v Šanghaji
3
Fotogalerie

Nový čínský podmořský kabel o délce dvanáct tisíc kilometrů propojí Čínu s Evropou. Kabel pojmenovaný “Peace”, tedy “Mír”, má významně zvýšit kapacitu internetové komunikace mezi oběma kontinenty. Kabely Spojených států zatím dominují v přenosu dat, nyní se však Amerika obává o čínskou špionáž, která by mohla být skrz nový kabel praktikována, informuje o tom Bloomberg.

Amerika a Čína se dlouhodobě snaží ovládnout světovou digitální infrastrukturu. Nový kabel zvaný “Peace” by se měl táhnout po zemi z Číny do Pakistánu, kde se zanoří pod mořskou hladinu. Již v tomto roce by měl kabel “ujít” cestu dlouhou téměř dvanáct tisíc kilometrů, a sice z Pákistánu do francouzského přístavu Marseille. 

Kapacita kabelu Peace, který je budován čínskými společnostmi, bude dosahovat rychlosti šedesát Tb/s, tedy například bude schopen přepravit za jednu sekundu dostatek dat na devadesát tisíc hodin Netflixu. Zároveň by měl sloužit i k rychlejšímu poskytování služeb čínským společnostem podnikajícím v Evropě a Africe. „Náš plán spočívá především v přenosu energií mimo Čínu směrem do Evropy a Afriky,“ říká Jean-Luc Vuillemin, vedoucí mezinárodních sítí ve společnosti Orange SA, francouzské telefonní společnosti, která bude provozovat konečnou stanici kabelu v Marseille.

Využití dat z tohoto kabelu v Americe není příliš reálné. Společnosti Google a Facebook tvrdí, že kabel Peace používat nebudou, protože mají svou dostatečnou kapacitu. I kdyby chtěly, používání čínského kabelu by pro tyto společnosti bylo obtížné, kvůli americkému bojkotu mnoha čínských výrobců telekomunikačních zařízení, včetně Huawei, a to z důvodů národní bezpečnosti.

Podmořské kabely mají svůj značný strategický význam. Mnoho z nich je vlastněno a provozováno americkými společnostmi, což pomáhá posílit dominanci Spojených států amerických nad internetem a zároveň dává Američanům a jejich spojencům pocit bezpečí a neobávají se případných čínských špionáží. 

Konečná stanice Marseille bude pečlivě zajištěna a zabezpečena před potenciálními odposlechy. Podle bezpečnostních odborníků existuje riziko během výstavby, kdy by mohlo dojít k zasunutí odposlechů za účelem přísunu informací.