Hlavní obsah

Čekáme na propad cen bytů, věříme pozemkům a horám, říká jednatel realitního fondu

Právo, Jindřich Ginter

Byty ve městech a příměstských lokalitách nezlevňují, jak mnozí s ohledem na pandemii předpokládali. Naopak. Podle tvrzení developerů je jich stále proti poptávce málo a hypotéky jsou nadále poměrně levné. Z více než 60 procent dnes nekupují lidé byty ke svému bydlení, ale tzv. na investici. Bojí se totiž rapidního znehodnocení svých peněžních úspor.

Foto: Profimedia.cz

Pec pod Sněžkou

Článek

Ekonomika ale klesá a s tím i kupní síla. Velcí investoři nyní sázejí zejména na pozemky a hory. K současné situaci na trhu nemovitostí poskytl rozhovor Martin Kočica, jednatel realitního fondu B Nemovitostní investice.

Je reálný v tomto a příštím roce pokles cen bytů?

Čekáme na propady cen bytů. Krize zasáhne hlavně byty v panelácích a na perifériích. Tam můžou ceny dočasně klesnout i o třetinu. Byty v atraktivních lokalitách budou zlevňovat méně. Jejich majitelé mají většinou větší rezervy než lidé žijící na okrajích měst. To, co říkají developeři, je možná jejich zbožné přání. Dopady pandemie budou mít jednoznačně drastické dopady na peněženky kupujících. Těžší ekonomická situace přinese mimo jiné výstavbu mikro bytů.

Foto: Právo

Martin Kočica

Lidé mají větší zájem i o menší domy či byty v dojezdové vzdálenosti do půl hodiny od velkých měst. Ale už se ukazuje, že třeba menší byty, vystavěné sice v moderních bytovkách mezi Prahou a Berounem, ale s cenovkou přes 6,5 milionu, se už neprodávají. Nejsou to první vlaštovky cenové brzdy?

Věřím stavebním pozemkům v dobré dojezdové vzdálenosti do Prahy, lokality, jako jsou například Uhříněves, Čelákovice. Anebo kolem středočeských Řevnic. Jak rostly ceny nemovitostí ve velkých městech, lidi se musí smířit s delším dojížděním nebo menšími byty. Lokality s dobrým vlakovým spojením do centra mají potenciál.

Očekávám, že mnoho zkrachovalých hotelů se bude přestavovat na byty

Ceny bytů začaly padat s až dvouletým zpožděním i za předchozí krize z let 2008–2009. Nemovitostní trh měl setrvačnost. Klesnou-li výrazně ceny bytů, pomůže to ale vůbec lidem, kteří touží po vlastním bydlení? V mnoha případech oslabí i kupní síla...

V sousedním Německu žije mnohem více lidí v nájmech. Praha je už dražší než Berlín. Na druhou stranu ale pořád na třetině toho, co třeba Vídeň. V Praze a krajských městech už většinu bytů nekupují jejich budoucí obyvatelé, ale investoři, kteří byty později pronajímají. Právě poptávka z jejich strany pomáhá udržet nárůst cen. Jak se budou rozevírat nůžky mezi bohatými a chudými, bude vlastní bydlení pro většinu mladých lidí skutečně stále hůř dosažitelné. Čím dál víc Čechů bude muset žít v nájmu. My věříme v oživení zájmu o družstevní byty, protože lidi na hypotéky jednoduše nedosáhnou.

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Finance

Koupil byste si teď pro vlastní bydlení, nikoliv tedy výslovně na investici, byt v Praze, nebo šel raději do nájmu a vyčkával?

Nejspíše bych vyčkal v nájmu. Investoval bych radši do stavebního pozemku, což je skvělý uchovatel hodnoty a na rozdíl od nájemních bytů s nimi není taková starost. A také pozemky většinou neklesají na hodnotě.

S uzávěrami ekonomiky výrazně vzrostl zájem o chalupy, kde lze trvale bydlet, a i dokonce o byty v lokalitách na horách, třeba v Liberci. O kolik to podle vás zvedlo ceny v místech, které před pandemii spíše stagnovaly?

Ano, kvůli omezenému cestování vzrostl zájem o chalupy a apartmány na horách. Ve zmiňovaném Liberci vzrostly ceny bytů za dva roky o čtvrtinu. S covidem se změnily návyky lidí, lidé pracující v kancelářích mají home office, děti online výuku. Takový apartmán na horách se teď hodí, je to únik z města. Lidé měli před krizí našetřené peníze, které se teď snaží bezpečně investovat, bojí se znehodnocení peněz. Mnoha lidem ujel vlak s investicemi do bytů ve městech, tak vnímají chalupy a apartmány jako příležitost. Peníze uložené v nemovitosti nebo ve zlatě jsou před inflací chráněny lépe než na spořicím účtu.

Jaké horské lokality jsou podle vás dobrou investicí, kde lze čekat nárůst tržní ceny navzdory poklesu reálných příjmů a spotřeby domácností?

Apartmány v Krkonoších jsou už stejně drahé jako byty v Praze. V populárních horských lokalitách se ceny nemovitostí za poslední čtyři roky zvedly až o polovinu. Největší zájem je o roubenky nebo apartmány v blízkosti lyžařských vleků. My sázíme například na Krušné hory, které mají kouzlo a potenciál, přičemž ceny nemovitostí jsou zde na polovině toho co v Jizerkách. Řadu let byly Krušné hory známé hlavně kvůli zničeným lesům a lidé se sem nehrnuli. Přitom lyžařský areál Klínovec patří v ČR mezi špičku. Krušné hory mají co nabídnout i v létě.

Když nemám na byt, koupím si pozemek a něco si postupně postavím, uvažuje řada lidí, a i vy sázíte na pozemky. Rekordně rostoucí zastavěnost ve Středočeském kraji to potvrzuje. Jenže, i to má své limity. Co pozemek musí splňovat, aby se člověk nespálil?

Je třeba si dát pozor na kapacitu inženýrských sítí. Je dobré získat vyjádření, zda je kapacita k připojení na obecní vodovod a kanalizaci. Dále pohlídat různá ochranná pásma – vzdálenost od lesa, vedení vysokého napětí, vzdálenost od železnice nebo dálnice má své hygienické normy.

Porostou podle vás nájmy bytů, nebo budou pokračovat v loňském poklesu?

První vlna pandemie výrazně snížila ceny nájmů, hlavně v centru Prahy. Zároveň může dojít k dříve nečekanému rozšíření nabídky bytů v Praze. Hotely jsou už dlouho obsazené jen minimálně a jejich majitelé budou muset začít řešit svou finanční situaci. Turisté se v nejbližší době do Česka nevrátí. Očekávám, že mnoho zkrachovalých hotelů se bude přestavovat na byty, tak by mohly vzniknout tisíce nových bytů k prodeji nebo pronájmu. Stejně tak dojde k přestavbě některých kanceláří zpět na byty, protože home office se stal novým standardem pro lidi pracující v kancelářích.

Anketa

Čekáte, že se sníží ceny bytů v dohledné době?
Ano
25,5 %
Ne
70,5 %
Nevím
4 %
Celkem hlasovalo 2939 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Zájem o hypotéky ani za koronakrize nepolevil. Naopak, objemy poskytnutých úvěrů na bydlení letos trhají v Česku rekordy. Banky jsou ale kvůli nejistému...

V Česku loni zdražily také starší byty

Starší domy a byty zdražily loni o třináct procent, v Praze byl byt z druhé ruky dokonce jen o šest procent levnější než v novostavbě. Vyplývá to z analýzy...

Výběr článků

Načítám