Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvačka Pavla Břínková přišla o první dítě, dcerka zemřela po porodu. Syn Pavlík měl po narození zdravotní obtíže. Časem musel podstoupit operace. Nakonec si ho z nemocnice na reverz odvezla.

Budoucí manžel Břínkové za nimi obden jezdil a přístroj, který měl hoch na noze, upravoval, milimetr po milimetru, aby se kost natahovala. Doktor Trč (65) měl o čtyři roky mladšího chlapečka, Tomáška, Pavlovi bylo osm.

Vzali se, v 39 letech Pavla otěhotněla, narodil se Lukášek. „Pro mě bylo důležité mít naše společné dítě, ovšem to mi pánbíček osladil. Na začátku 4. měsíce se mně zablokovala páteř a já nebyla schopná udělat ani krok,“ vzpomíná pro Super.cz. Měsíce ležela, jednou přinesl manžel domů berle. „Říkala jsem si, jestli se vůbec ke zpívání vrátím. Budu mít dítě, možná ale skončím na vozíku.“

Porodníci se rozhodli pro císařský řez. „Moc mi tehdy pomáhal Pavlík, úžasně se mi věnoval. V deseti najednou dospěl.“ Lukášek byl po příchodu na svět v pohodě, jenže máma zůstala v porodnici měsíc. „Chytla jsem nějakou infekci, hrozně krvácela. Měla jsem horečnaté stavy, navíc jsem otekla, dělaly se mi po těle boláky.“ O malého se nemohla postarat. Doma se učila chodit o berlích. „Po dvou měsících slavila Nelly Gaierová životní jubileum a já přišla štíhlá, na jehlách a dál jsem tančila svůj kankán.“

Najednou měla doma děti tři – Tomáškova máma se odstěhovala do Švýcarska a syna nechala exmanželovi. „Já byla ve svém živlu, vše jsem zvládala. Úžasně se mi zpívalo,“ řekla Super.cz.

Pavel se z obtíží dostal, odmaturoval na jedničky, přijali ho na práva. Měl za sebou první ročník. Koupil ojeté auto a čtyři kamarádi v srpnu 1998 vyrazili na prázdniny na jih. Přes Bulharsko jeli v noci a za jednou zatáčkou stál neosvětlený kamión. Řídil kamarád, Pavel seděl vedle. „Řidič Pavel, daleko statnější než ten můj, to přežil. Pavlík byl na místě mrtvý a s ním další hoch.“

Děsivá tragédie se stala před 22 lety, přesto přiznává, že se se smrtí syna dodnes nesmířila. „Přestala jsem mluvit, přepadaly mě nejčernější myšlenky. Nebýt desetiletého Lukáše, který bratrův odchod těžce nesl, nevím, jak by to dopadlo.“ V té době měla rozjeto spoustu práce, dařilo se jí na volné noze, když po revoluci odešla z Hudebního divadla Karlín. „Dostala jsem křídla, osvobodila se. Měla jsem koncerty s filharmoniemi, hostovala v jiných divadlech, točila pro televizi. Získala jsem čtyři Zlaté desky, napsala autobiografickou knihu.“

Rok tajila smrt syna před 87letou maminkou, byl její nejmilejší vnuk. Téměř na den za rok maminka zemřela. A ten další maminka manžela. „Vždycky, když jsem se z úmrtí trošku sebrala, přišla další facka. Každý týden jezdím za Pavlem na vinohradský hřbitov. Už tam nepláču, někdy mu i zazpívám,“ svěřila se zpěvačka.

V roce 2006 proběhl v HDK konkurz na Čardášovou princeznu. „Říkala jsem si, jestli jsem neprohloupila, že jsem se ani neozvala. Nakonec mi zavolali sami s otázkou, zda s nimi do toho půjdu,“ vzpomíná zpěvačka s tím, že si vzala týden na rozmyšlenou, protože musela odjet s manželem do Itálie. Po příletu se setkala s maďarským režisérem Kerem.

„Okamžitě jsme si porozuměli a já na nabídku kývla,“ nelituje Pavla Břínková svého rozhodnutí. Za roli Anhilty obdržela nakonec v roce 2007 Cenu Thálie. O deset let později druhou za celoživotní mistrovství v operetě a muzikálu. Kdyby HDK hrálo, ztvárňuje čtyři postavy.

Současnou dobu snáší špatně, na začátku panikařila, cítila se jako ohrožený druh. Dva měsíce prakticky nevyšla ven, jen vyvenčit pejska. V létě dostala roli v muzikálu Rebelové, zkoušeli během prázdnin, pak to skončilo.

„Jen díky tomu, že mám manžela doktora, který do toho oproti mně vidí, zůstávám nohami na zemi. Téměř denně cvičím, protože pouze připraveným štěstí přeje. Když odcházím od piana, jak já říkám – od stroje, bývám spokojená, že mi to pořád zpívá. Mám lepší náladu, líp se mi dýchá, svět je barevnější,“ uzavřela.

Reklama

Další články

Načítám