Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Drastický snímek Nabarvené ptáče: Režisér Václav Marhoul vzpomíná na psychicky náročné natáčení

Drastický snímek Nabarvené ptáče: Režisér Václav Marhoul vzpomíná na psychicky náročné natáčení
Zdroj: Se souhlasem Jana Dobrovského (Bioscop)
+ Další 4 fotografie
Film
Česká televize uvedla v sobotu 6. března po předávání Českých lvů snímek Nabarvené ptáče, který se řadí k jedněm z nejpozoruhodnějších projektů, na kterém se z významné části podíleli Češi. Na snímek, který vznikl v koprodukci Česka, Slovenska a Ukrajiny, pro eXtra.cz zavzpomínal režisér Václav Marhoul (61).

Nabarvené ptáče vypráví silný příběh malého chlapce, kterého rodiče pošlou k tetě na venkov kdesi ve východní Evropě. Chtějí tak dítě uchránit před masovým vyhlazováním Židů. Žena ovšem umírá a chlapec se musí vydat sám na dlouhou pouť, kde na něj číhají předsudky a všudypřítomná krutost.

Film si zasloužil uznání nejen u tuzemských, ale i zahraničních kritiků. Dílo ovšem některé diváky tak šokovalo, že ho pro jeho drastičnost nedokoukali, jako se to například stalo při jeho premiéře na Benátském filmovém festivalu. Ti, kdo tehdy snímek zhlédli až do konce, ho pak odměnili desetiminutovým potleskem vestoje.

Bez odcházejících lidí se neobešla ani premiéra v Torontu, kde dokonce mělo dojít i ke zraněním. Podle serveru Dailymail.co.uk jedna velmi elegantně oděná žena ze sedadla vstala během svého útěku tak rychle, že praštila diváka, který seděl vedle ní. Divák mužského pohlaví pak měl prý z kinosálu utíkat tak rychle, až zakopl na schodech, na které spadl celým tělem.

Václav Marhoul: Bylo to nejnáročnější natáčení, jaké jsem zažil

Václav Marhoul si za svým dílem stojí dodnes. „Zpětně se na něj dívám neměnně. Přesně jak ho nyní vnímám, jsem ho vnímal i v roce 2019, kdy bylo uvedeno v premiéře na soutěži v Benátkách,“ říká režisér pro eXtra.cz s tím, že vzhledem k vážnému tématu a celkové ponuré atmosféře filmu bylo natáčení psychicky velmi náročné.

Obtížné ovšem bylo i z dalších důvodů. „Určitě to bylo nejnáročnější natáčení, jaké jsem zažil, i když nějakým způsobem je v tomto ohledu hned v závěsu můj předešlý film Tobruk,“ potvrzuje Václav Marhoul. „Nabarvené ptáče se točilo chronologicky, s malým dítětem, ve filmu je neuvěřitelná spousta zvířat, která si dělají, co chtějí, a vždycky si postaví hlavu. Do toho si připočítejte měnící se roční období a čtyři zahraniční lokace,“ přibližuje režisér. Snímek se točil v České republice, Polsku, Slovenské republice a na Ukrajině. Petru Kotlárovi, představiteli hlavního hrdiny příběhu, bylo v době uvedení filmu teprve dvanáct let. Natáčení ovšem snášel dobře.

Úsilí se vyplatilo. Nabarvené ptáče minulý rok zcela ovládlo České lvy Z celkových třinácti nominacích jich proměnilo ve vítězství celkem deset, a to včetně kategorie Nejlepší film. Výjimečný snímek mohou diváci zhlédnout už tuto sobotu ve 22:20 hodin na ČT1.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy