Hlavní obsah

Jaké bude léto? Teplo britskou mutaci nezbrzdí, míní Prymula

Většina Čechů s napětím vyhlíží léto. V loňském roce se totiž během nejteplejších měsíců šíření koronaviru výrazně zpomalilo a lidé si mohli oddechnout na dovolených. Letos ale bude kvůli britské mutaci situace evidentně jiná, vysoké teploty totiž podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly stačit nebudou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

O tom, jaké Čechy čeká léto, se Prymula rozpovídal pro Lidovky.cz. „Klimatické podmínky ukazovaly, že v letních měsících intenzita šíření klesla asi o čtyřicet procent. Kdybychom to zprůměrovali s ohledem na britskou, jihoafrickou a další mutace, tak by se tento efekt de facto vyrušil,“ prohlásil Prymula.

„Mutace má plusový efekt, letní sezona minusový, to by znamenalo, že by se virus šířil podobně jako tomu bylo v první vlně,“ doplnil epidemiolog.

Zdůraznil přitom, že šíření britské mutace je rychlejší, než bylo v první vlně. „A bude zásadně rychlejší, než bylo v letních měsících, a s tím se musí počítat. Je to signál, že opatření, která dřív byla účinná, už v této podobě účinná být nemusí,“ konstatoval Prymula.

ON-LINE: Třetí nejvyšší víkendové číslo, v Česku přibylo 9066 nakažených

Koronavirus

Velikonoce normální nebudou

O tom, že situace je velmi vážná, se rozpovídal už pro sobotní Právo vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj budou letošní Velikonoce poznamenány protiepidemickými opatřeními, rozvolňovat se bude jen velmi pomalu.

„Říkám otevřeně, že Velikonoce v normálním režimu neproběhnou. Představa, že se všechno uvolní, není reálná. Klíčová budou čísla na konci března. Když uvidíme, že vše funguje a čísla klesají, tak doufám, že to nikdo nebude chtít zkazit urychleným uvolněním. Současně ale budeme hledat možnosti, jak ty Velikonoce udělat co nejsnesitelnější,“ uvedl pro Právo Hamáček.

Hamáček: Velikonoce nebudou normální

Domácí

Podobný postoj má také premiér Andrej Babiš (ANO). „Nepředpokládám, že za tři týdny budeme rozvolňovat, ale doufám, že se to stane po Velikonocích. Priorita jsou naše děti a jejich návrat do škol. Nerad bych něco sliboval. Musíme snížit počet nakažených a hospitalizovaných,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Právo.

„Myslím, že většina lidí pochopila, že už jde fakt o život, a konečně vidíme, že naši spoluobčané se snaží dodržovat daná opatření. Na druhou stranu na sociálních sítích vidíme plno restaurací, které jsou v provozu. Policie proto musí dodržování opatření důrazně vymáhat,“ doplnil premiér.

Babiš: Většina lidí chápe, že už jde fakt o život

Domácí

Rekordní sobota

Aktuální situace okolo koronaviru v České republice není vůbec povzbudivá. V sobotu přibylo rekordních 9066 případů koronaviru, což je třetí nejhorší víkendový výsledek. Vůbec nejvyšší počet nakažených byl o volném dni hlášen 24. října, kdy laboratoře potvrdily 12 473 případů.

Index rizika protiepidemického systému PES se od 3. března drží na úrovni 76 bodů, tedy na spodní hranici pátého nejvyššího stupně.

Anketa

Chystáte se na letní dovolenou do zahraničí?
Ano, věřím, že se situace uklidní.
31,9 %
Ne, raději zůstanu v Česku.
22,8 %
O létě zatím vůbec nepřemýšlím.
45,3 %
Celkem hlasovalo 10013 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám