Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Místa, která děsila pražskou galérku: Sídla někdejších komisařství byste dnes nepoznali

Zločiny Velké Prahy: Před těmito místy se třásla strachy pražská galérka.
Zdroj: Martin Procházka/ Extra.cz/ Se souhlasem České televize
+ Dalších 7 fotografií
Historie
K období první republiky, ve kterém se odehrávají seriály jako Zločiny Velké Prahy nebo Hříšní lidé Města pražského, patřila také policejní ředitelství a komisařství. Extra.cz ukazuje dnešní podobu některých z nich. Místa, kde se kdysi prováděly výslechy a kde si policisté lámali hlavu kvůli pražské galerce, dnes slouží už něčemu úplně jinému.

Vyhlášením samostatné republiky bylo pražské policejní ředitelství ve službách státu, patřilo pod ministerstvo vnitra a zemskou správu politickou v Čechách. Seriál Zločiny Velké Prahy ukazuje, jak se ve dvacátých letech k Praze připojily okolní zástavby, což znamenalo, že ředitelství rozšiřovalo působnost. Vznikala tak nová policejní komisařství.

Jedno například sídlilo v Holešovicích. Kdybyste ale dnes došli na adresu Strojnická 568, našli byste tam jen restauraci a vchod do bytového domu. Dříve by kdokoliv, kdo se bál policie, obešel toto místo velkým obloukem.

Na Loretánském náměstí na Hradčanech by zase dnes měla sídlit firma, která se zaobírá cenovým managementem staveb. Místo elegantních prvorepublikových vyšetřovatelů z televizních seriálů tam návštěvníci narazí na dřevěná vrata s upozorněním „Vstup na staveniště zakázán“. Povahu úřadu si ovšem zachovala libeňská adresa Stejskalova 185. Dnes se na tomto místě nachází Úřad práce České republiky.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy