Blatný nechce ivermektin používat plošně, sám by si ho nevzal

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem. "Není to lék, který by se měl rozdat všem, určitě ne," řekl dnes v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ministr uvedl, že sám by si jej nevzal. Varoval také předtím, aby si lidé pořizovali veterinární formu přípravku, která může být pro člověka velmi škodlivá.

"Já bych si ivermektin nezval, pokud ano, budu ho používat podle protokolu jako lék, který je ´off label´. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem," uvedl ministr.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V Česku není registrovaný. Část lékařských kruhů uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s koronavirem s těžším průběhem. Nemocnice u svaté Anny v Brně v uplynulém týdnu dostala 10 tisíc  balení. Už od listopadu lék vyzkoušela na zhruba třiceti pacientech ve vážném stavu s covidem-19.