Hlavní obsah

Italové hájí zablokování vývozu vakcín, není to nepřátelský čin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Představitelé Itálie v noci na sobotu hájili své rozhodnutí zabránit vývozu 250 000 dávek vakcín do AstraZeneky do Austrálie. Podle nich nešlo o nepřátelský čin, ale o snahu zvládnout epidemii, která znovu postihla zemi, zatímco Austrálie jí je skoro zasažená minimálně

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Italský ministr zahraničí Luigi di Maio

Článek

Italský ministr zahraničí Luigi DiMaio po schůzce se svým francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem řekl: „Celá Evropa je teď pustošena britskou variantou a obává se nárůstu nakažených. Ve spolupráci s evropskými institucemi jsme se rozhodli nedovolit export 250 000 dávek. Není to nepřátelský čin vůči Austrálii. Jen jsme uplatnili opatření EU z 30. ledna.“ Toto opatření umožňuje zablokovat vývoz vakcín, pokud dodavatelé neplní nasmlouvané objemy dodávek do zemí EU. Itálie je nyní použila.

Austrálie zuří kvůli zablokovaným vakcínám, žádá zákrok EU

Evropa

Australský ministr zdravotnictví Greg Hunt uvedl, že blokáda zatím neohrozí načínající očkovací kampaň v zemi, protože v té se zatím nepočítalo se zmíněnou dodávkou. Nicméně dodal, že vláda už „nadnesla přes různé kanály toto Evropské komisi“. „Požádali jsme Evropskou komisi, aby změnila toto rozhodnutí,“ řekl Hunt.

Hrozba protekcionismu

Mluvčí komise sdělila, že Austrálii se dostalo vysvětlení: „Je potřeba udělat pokrok v dodávkách do zemí EU.“ Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn ale dal najevo obavy nad dlouhodobými dopady podobných kroků: „S takovýmito opatřeními můžeme nakrátko vyhrát, ale musíme být opatrní, aby to nezpůsobilo problémy v střednědobém horizontu, když by se přerušil dodavatelský řetězec pro výrobu vakcín.“

EU může omezit vývoz vakcín vyráběných na svém území

Evropa

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran, řekl že i francouzská vláda by mohla použít tento postup vzhledem k nedostatku vakcín v EU. Přesto je rozhodnutí Říma alarmující, protože může vyvolávat obavy. že EU přiklání k protekcionistické politice.

Vakcíny byl vyrobeny v továrně AstraZeneky u Říma.

Reklama

Výběr článků

Načítám