Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bugr na Staromáku: Demonstranti si nedali říct, dělobuchy i křik, policie je rozháněla

Bugr na Staromáku: Demonstranti si nedali říct, dělobuchy i křik, policie je rozháněla
Zdroj: Jiří Charvát/eXtra.cz
+ Dalších 8 fotografií
rozruch
Policie dnes odpoledne uzavřela pražské Staroměstské i Václavské náměstí, kam svolala na dnešek demonstraci iniciativa My společně a Chcípl PES. Do prostoru ohraničeného červenobílými zátarasy policisté pustili pouze stovku účastníků, což je nyní povolený počet lidí při shromážděních při epidemii koronaviru. Lidi z jiných okresů vyhazovala, ti protestují. Policie zadržela i poslance Lubomíra Volného, který si nechtěl nasadit roušku.

Policie pouštěla jen občany, kteří v oblasti bydlí

Demonstrace na Václaváku měla začít v 13:00. Poté, co policisté uzavřeli prostor v okolí sochy svatého Václava a pustili tam jen stovku protestujících, další desítky lidí s českými vlajkami se dožadovaly vstupu, zjistil redaktor ČTK. Policisté tam ale už pouštěli jen občany, kteří v oblasti bydlí.

Policie dnes uzavřela i Staroměstské náměstí, kde se má od 14:00 konat shromáždění za ochranu Ústavy ČR, práv a svobod, pořádané iniciativou Chcípl PES. Lidem se to nelíbí, mimopražští demonstranti se snaží protlačit na náměstí a ti pražští skandují, aby je pustili. Do toho policie vyzývá občany, aby se rozešli, ti zas vyzývají policii, aby neposlouchala Hamáčka

"Odvedli mi manžela. Policajt do mě strčil, manžel na něj skočil a odvedli ho. Čekám, až mi ho vrátí. Na policajta podám žalobu, bylo to bezdůvodný," promluvila pro redakci eXtra.cz rozhořčená účastnice demonstrace.

Policie zadržela poslance Lubomíra Volného

Policie po demonstraci na pražském Václavském náměstí zadržela jejího spoluorganizátora, poslance Lubomíra Volného (dříve SPD). Uvedla to televizní stanice CNN Prima News. Důvodem bylo to, že si Volný podobně jako při svých vystoupeních ve Sněmovně opakovaně odmítal nasadit povinnou ochranu obličeje, řekl televizi ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

"Mám informace, že byl pan poslanec zajištěn poté, co opakovaně odmítl použít roušku," uvedl Hamáček k zadržení poslance, jehož přestupek by mohl posuzovat imunitní výbor dolní komory.

Policie uvedla, že pro porušování vládních nařízení na demonstracích zajistila několik osob kvůli neuposlechnutí výzvy úřední osoby a porušení vládních nařízení.

Policie zpřísnila kontroly dodržování pravidel

Policie v týdnu avizovala, že bude na ohlášených demonstracích kontrolovat dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Zaměřit se chtěla mimo jiné na to, zda je účastníků protestů povolený počet, jsou jen z okresu, kde se akce koná, a mají předepsanou ochranu nosu a úst.

Dnes tak policie nepustila za hranice okresů několik autobusů, které na demonstraci proti vládním opatřením mířily do Prahy. Několik autobusů jelo z Karviné, jeden z Brna. Pokutu na místě nikdo nedostal.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralup, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy