7. března 2021 • 14:20

Roman Berbr skončil ve FAČR. Vystoupil sám, komise na něj nemůže

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová asociace na papíře definitivně přišla o jednoho ze svých největších prominentů. Trestně stíhaný Roman Berbr už podle zjištění serveru seznamzpravy není jejím členem. Pozic 1. místopředsedy a šéfa na Plzeňsku se vzdal už z vazby, teď nemá s organizací, kde měl ještě před pár měsíci nepopiratelný obrovský vliv, nic společného.



Roky se o něm mluvilo jako o nejmocnějším člověku v českém fotbale. Muži, podle jehož pokynu hlasují stovky delegátů a který dokáže zařídit výsledek i průběh zápasu pár telefonáty, teď Roman Berbr v českém fotbale, aspoň úředně, skončil.

„Mohu potvrdit, že Roman Berbr už není členem Fotbalové asociace ČR. Šlo o rozhodnutí pana Berbra,“ řekl Seznam zprávám Martin Gregor z tiskového oddělení FAČR.

Berbrovo vystoupení z asociace zastavilo řízení Etické komise, která s ním v listopadu zahájila řízení a deadline si určila do 23. listopadu. Jako nečlenem se jím ale nemůže zabývat. Jinak jde o krok spíše symbolický. Zásadních funkcí, tedy pozici 1. místopředsedy, člena výkonného výboru a šéfa plzeňského fotbalového svazu se vzdal už v polovině října 2020. Tehdy byl ještě ve vazbě.

Roman Berbr má být hlavní postavou organizované skupiny v kauze, ve které je celkem 20 obviněných, z toho 19 bylo zadrženo. Samotný místopředseda FAČR byl ve vazbě do poloviny ledna a s médii nekomunikuje. Mezi členy hnutí má ale stále dost zastánců, ukazují to třeba volby do okresních fotbalových svazů. 

Vyšetřovatelé ale disponují množstvím odposlechů a také už dvakrát zasahovali přímo v centrále FAČR na Strahově. Zdokumentovaný mají například předloňský zápas ČFL mezi Vyšehradem a Živanicemi. „Berbr udělil dne 15. května 2019 telefonicky pokyn Václavovi Kohoutovi, členovi Komise rozhodčích pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, ačkoliv k tomuto neměl z titulu své funkce oprávnění, aby na výše uvedené utkání nominoval jako hlavního rozhodčího Roberta Hájka a dále asistenty rozhodčích Lukáše Raplíka a Gabrielu Hanákovou,“ uvedli vyšetřovatelé. Vyšehrad pak zvítězil 2:1, Hájek měl podle policie za zápas následně převzít nejméně 100 000 korun.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud