Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na svete je nový PRIESKUM o očkovaní: Ktorú vakcínu by si Slováci vybrali?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP, Gettyimages)

BRATISLAVA - Po dlhšej dobe tu máme konečne ďalší prieskum. Tentokrát sa ale netýka priamo politikov ani vedúcich predstaviteľov štátu, ale priamo pandemickej situácie na Slovensku. Ide o to, že na Slovensku sa už nachádzajú viaceré druhy vakcín na koronavírus. Respondenti boli dopytovaní na to, ktorou vakcínou by sa nechali zaočkovať a zadelení boli aj podľa voličských preferencií.

Prieskum pre TV Markíza organizovala agentúra Focus od 17. do 24. februára 2021 na vzorke 1018 respondentov.

Ľudia využívajú na testovanie slnečné počasie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najprijateľnejší je Pfizer, vo veľmi tesnom závese je ruský Sputnik V

Z prieskumu vyplýva, že vakcína od firmy Pfizer/BioNTech je takmer na rovnakej úrovni prijateľnosti pre respondentov ako ruský Sputnik V. Kým Pfizeru vykázalo dôveru rovných 55 percent opýtaných, Sputniku 53.

Na treťom mieste je americká vakcína Moderna, štvrtá je Astra Zeneca, nasledujú Johnson & Johnson (ktorá účinkuje aj po jedinej dávke) a Novavax a čínska Sinopharm.

KORONAVÍRUS Na svete je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

U akých voličov bodujú Pfizer a Sputnik?

Prieskum sa zameral aj na otázku volebných preferencii opýtaných. Zo záverov je evidentné, že vakcína Pfizer je dôležitá hlavne pre voličov Za ľudí, OľaNO, SaS, Progresívne Slovensko (PS) a KDH. S veľkým odstupom sú strany ako Hlas-SD, Smer-SD a najmä ĽSNS, kde mal Pfizer najmenšiu dôveru a takmer 60-percentnú nedôveru voličov.

KORONAVÍRUS Na svete je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Pri ruskom Sputniku sú čísla diametrálne iné. Keďže ešte stále ide o nezaregistrovanú vakcínu v Európskej liekovej agentúre (EMA), zareagovali na to očividne aj voliči. Ruský výrobca však už podal do EMA žiadosť na registráciu. Sputnik vyhráva ako prvá voľba najmä u voličov Hlasu-SD, OĽaNO, Sme rodina a Smer-SD. Na vážkach sú skôr strany ako ĽSNS, PS či Za ľudí.

KORONAVÍRUS Na svete je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Dôvera v Sputnik V

V závere sa prieskum ešte venoval tomu, ako veľmi respondenti dôverujú alebo nedôverujú Sputniku V. Len samotný Sputnik V a nič iné je prijateľný pre takmer 11 percent opýtaných, čo predstavuje v prepočte na celú republiku asi 475-tisíc ľudí.

Tí, ktorí sú ochotní sa očkovať čímkoľvek iným, len nie Sputnikom V je až 22,5 percent opýtaných, čo v prepočte predstavuje takmer miliónovú populáciu Slovenska.

KORONAVÍRUS Na svete je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Viac o téme: PrieskumOčkovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu