Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britský politik Nigel Farage končí ako predseda svojej strany a odchádza z politiky

Nigel Farage
Nigel Farage (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britský politik Nigel Farage oznámil, že odchádza z politiky a odstupuje z funkcie predsedu strany Reform UK. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Bývalý predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) už niekoľkokrát avizoval svoj definitívny odchod z politiky, pripomína DPA. Farage však v rozhovore pre britský denník Telegraph uviedol, že tento raz to myslí vážne, pretože Brexit je hotový a už sa nedá zvrátiť.

Farage v novembri 2018 založil Stranu brexitu, aby tak zvýšil nátlak na vládu a vtedajšiu premiérku Theresu Mayovú a dosiahol vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Túto stranu následne premenoval na Reform UK a oznámil, že jej hlavným cieľom bude bojovať proti vládnemu lockdownu a iným protiepidemickým opatreniam.

Jeho predchádzajúca strana UKIP sa výrazným spôsobom pričinila o úspešnosť referenda o vystúpení Británie z EÚ z júna 2016. Spojené kráľovstvo definitívne vystúpilo z EÚ minulý rok a takzvané prechodné obdobie, počas ktorého bolo súčasťou jednotného trhu, skončilo 31. decembra 2020. Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára.

Viac o téme: OdchodStranaVeľká BritániaNigel FaragePolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu