Hlavní obsah

Při protestech proti restrikcím ve Vídni zatkli přes 40 lidí

Vídeň

Po sobotní demonstraci odpůrců protikoronavirových opatření, která se v sobotu večer konala ve Vídni, bylo zadrženo přes čtyřicet lidí. Vysoký je počet nahlášených správních přestupků a trestních oznámení, uvedlo v neděli ředitelství policie rakouského hlavního města.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rakouští policisté

Článek

Policisté zadrželi celkem 42 účastníků protestů. Správních přestupků bylo ohlášeno více než 3000 a trestních oznámení šest desítek, sdělilo policejní ředitelství.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer dnes v této souvislosti vyčetl opoziční Svobodné straně Rakouska (FPÖ), která za protesty stojí, že vytváří atmosféru násilí. Svobodní reagovali obviněním policie ze záměrné eskalace napětí.

Situace se podle agentury APA v sobotu vystupňovala po oficiálním ukončení protestní akce zorganizované v zábavním parku Prátru, při níž rozhořčené emoce podnítil předseda poslaneckého klubu FPÖ Herbert Kickel svým dalším kritickým projevem vůči protikoronavirové politice vlády. Následně se několik set odpůrců omezujících opatření, mezi nimiž byli podle policejního ředitelství výtržníci a pravicoví extremisté, vydalo na pochod ulicemi.

Když policie začala zjišťovat totožnost přítomných, došlo i k agresivním hádkám a strkanicím. Při střetech, při kterých čtyři strážci pořádku utrpěli zranění, bylo zadrženo 22 lidí. Jsou podezřelí ze spáchání trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám