Hlavní obsah

V Barmě umřel zbitý politik, i po raziích pokračují demonstrace

– Rangún

Desítky tisíc lidí vyšly v neděli do ulic barmských měst znovu protestovat proti vojenské juntě, která se 1. února násilím chopila moci v zemi. Demonstrace se podle agentury Reuters konají, přestože bezpečnostní síly v noci na neděli provedly v největším barmském městě Rangúnu razie proti organizátorům protestů. K síle protestů přispěla smrt jednoho z vůdců opozice, 58letého U China Muna Latta, uvedla stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Barmská policie nasadila v neděli pro demonstrantům v Rangúnu slzný plyn

Článek

V neděli bylo rodině předáno tělo 58letého člena Národní ligy pro demokracii (NLD), který zemřel ve vazbě, kde prý upadl do mdlob.

Zatčen byl v sobotu kolem desáté večer. Když ho odváděli z domu byl bit a kopán policisty, uvedli svědci. Hlavu měl ovázanou zkrvaveným šátkem. „Minulou noc byl při razii bit a zdá se, že byl podroben tvrdému výslechu,“ řekl U Tun Kyi ze Společnosti bývalých politických vězňů.

V Barmě záměrně vraždí mladé demonstranty, tvrdí Amnesty International

Svět

Už v pátek byl ubit k smrti místní aktivista NLD ve vesnici v oblasti Magwe jménem U Htway Nai. Rozsekali do příznivci armády.

Dělnické odbory vyzvaly, aby od pondělí byla v celé zemi zahájena rozsáhlá celostátní stávka. Má ochromit ekonomiku a odstavit tak vojáky od moci.

Protesty ve velkých městech

V Rangúnu se konaly nejméně tři protestní akce. Bezpečnostní síly tam proti demonstrantům použily slzný plyn a zábleskové granáty. Na sociálních sítích se také objevilo video, které zachycuje vojáky, jak účastníky těchto demonstrací bijí.

Podle záběrů zveřejněných na Facebooku policie použila slzný plyn a zábleskové granáty proti účastníkům protestu ve městě Lašio v Šanském státě na severu země. V historickém městě Pugam, ležícím v centrální oblasti Barmy, policisté rozháněli demonstraci střelbou. Podle tvrzení sedmi svědků při tom použili ostré náboje. Zatím nejsou zprávy, že by tam byli mrtví či zranění.

Foto: ČTK/AP

Barmští demonstranti na nedělním protestu v Mandalaji

Nejvíce lidí, podle Reuters několik desítek tisíc, vyšlo do ulic v druhem největším městě Mandalaj, kde mimo jiné uspořádali dvouminutový tichý protest, jímž chtěli uctít památku zabitých vojáky a policisty. Podle údajů OSN při demonstracích na protest proti únorovému vojenskému převratu už v Barmě zahynulo přes 54 lidí.

V Barmě zabili dalších 38 demonstrantů, obětí je už 60

Svět

Moci v Barmě se 1. února chopil vrchní velitel armády Min Aun Hlain. Armáda v den ustavujícího zasedání nového parlamentu zatkla prezidenta Win Myina, šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij a další politiky. Svůj krok zdůvodnila údajnými podvody při loňských listopadových volbách, v nichž podle oficiálních výsledků vyhrála vládní strana nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij.

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám